ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,5% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

Περαιτέρω ανάσα φαίνεται να πήραν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Νοέμβριο λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, οδηγώντας σε μείωση των τιμών του ρεύματος λόγω και των επιδοτήσεων. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο, 12% τον Σεπτέμβριο και 11,4% τον Αύγουστο.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα η συνέχιση των επιδοτήσεων στο ρεύμα σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν συνέβαλαν στην μείωση των τιμών ρεύματος. Παράλληλα, υποχώρηση κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και των καυσίμων.  Ωστόσο συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις τιμές των τροφίμων, κυρίως σε γαλακτοκομικά και έλαια-λίπη.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτής για το Νοέμβριο στο 8,8% από 9% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Αγκάθι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα καθώς στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα γαλακτοκομικά & αυγά με ποσοστό 25,3%, έλαια-λίπη 20,4%, ψωμί – δημητριακά 18,7%, κρέατα 16,7%, και καφές-κακάο-τσάι με αύξηση 12,9%.

Στο σκέλος της ενέργειας μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο φυσικό αέριο το οποίο αυξήθηκε κατά 27,8%. Ακολουθούν τα στερεά καύσιμα με 23,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης 11,6%, καύσιμα-λιπαντικά 17,6%, ενώ ο ηλεκτρισμός μειώθηκε κατά 5,3%.

Οι μεταβολές

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 8,5% τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

·         15% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων

·         2,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

·         10,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

·         4,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας,

·         υπηρεσίες κοινοχρήστων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

·         11% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

·         2,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

·         14,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

·         2,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

·         2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

·         8,0% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

·         4,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

·         2,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις