Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρατείνεται «κουτσουρεμένη» η επιδότηση, αυξάνεται η τιμή από το νέο έτος
Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρατείνεται «κουτσουρεμένη» η επιδότηση, αυξάνεται η τιμή από το νέο έτος

Αύξηση στην τιμή της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, αναμένεται σε δέκα μέρες από σήμερα. Από 1ης Ιανουαρίου σταματά η επιδότηση από το Κράτος κατά 25 λεπτά το λίτρο. Επιδότηση θα  συνεχίσει να υπάρχει, αλλά κατά 15 λεπτά το λίτρο. Έτσι οι νέες παραλαβές από 1.1.2023 θα έχουν 10 λεπτά μεγαλύτερο ποσό φόρου εν σχέσει με σήμερα, ενώ αν οι εταιρίες διύλισης διακόψουν ή μειώσουν και εκείνες την επιδότηση, η τιμή θα αυξηθεί έως και 14 – 15 λεπτά το λίτρο.

Την παράταση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 15 αντί 25 λεπτά το λίτρο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Με υπουργική απόφαση θα οριστούν τα ακριβή ποσά (προ ΦΠΑ και μετά ΦΠΑ) τα οποία θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά.

Αιτία για τη μείωση κατά 30% στην επιδότηση, αποτελεί η μεγάλη  πτώση της τιμής του.

Μάλιστα η απόφαση διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και αυτό διότι καταναλωτές και αγορά είχαν προεξοφλήσει την συνέχιση του μέτρου, το οποίο και δίνει μία οριζόντια ανάσα στους καταναλωτές και μάλιστα σε επίπεδα κατά πολύ καλύτερα του αναμενομένου.

Επιστολή ΟΒΕ

Την ίδια ώρα επιστολή στην κυβέρνηση έστειλε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, δηλώνοντας την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η επιδότηση του πετρελαίου στην αντλία.
Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία τονίζει ότι, σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς «η γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης 0,20 ευρώ (προ ΦΠΑ) ανά λίτρο στις 14/10/2022 η οποία είναι σε ισχύ μέχρι και 31/12/22, να επεκταθεί μέχρι και τη λήξη της περιόδου της διάθεσής του πετρελαίου θέρμανσης στις 30/4/23.

Αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί άμεσα ώστε τα εκατομμύρια των καταναλωτών του πετρελαίου θέρμανσης να κάνουν το σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό τους για την αγορά του πετρελαίου».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις