Βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία

Δραματική μείωση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, εγείροντας ερωτηματικά για τις μεγάλες αστοχίες των μοντέλων πρόβλεψης.

Ραγδαία μείωση κατά 3,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, σε μηνιαία βάση, μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο 0,4% τον Νοέμβριο και χειρότερη από τις προβλέψεις της αγοράς για πτώση 0,7%.

Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής από τον Μάρτιο του 2022. Η παραγωγή μειώθηκε για τα ενδιάμεσα αγαθά (-5,8%), ιδίως τη χημική βιομηχανία (-11,2%) και η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη για τα κεφαλαιουχικά αγαθά ενώ αυξήθηκε για τα καταναλωτικά αγαθά (0,3%). Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 2,3% ενώ αυτή των κατασκευών μειώθηκε κατά 8%. Επίσης, η παραγωγή στους ενεργοβόρους βιομηχανικούς κλάδους μειώθηκε κατά 6,1%, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αρνητικής εξέλιξης στη χημική βιομηχανία.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 3,9%.

Συνολικά, για το 2022, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 0,6% χαμηλότερη από ό,τι το 2021 και 5% χαμηλότερη από το έτος πριν από την πανδημία του 2019.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις