Τουρκία: Ο σεισμός θα έχει αντίκτυπο στην κλωστοϋφαντουργία

Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην νοτιοανατολική Τουρκία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Τουρκία και ειδικά στην κλωστοϋφαντουργία. Η κλωστοϋφαντουργία της Τουρκίας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της και συνεισφέρει το 20% της συνολικής απασχόλησης και το 40% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.

Το Ντενιζλί, η Προύσα, το Τεκιρντάγκ, η Κωνσταντινούπολη και η Γκαζιαντέπ (ο κόκκινος κύκλος) είναι οι πέντε κορυφαίες περιοχές παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Τουρκία, οι περισσότερες από τις οποίες συγκεντρώνονται στα δυτικά και στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Γκαζιαντέπ, το πιο κοντινό στο επίκεντρο της Καχραμανμάρα (πράσινος κύκλος), είναι το «κέντρο» για σχεδόν 7% των συνολικών εταιρειών κλωστοϋφαντουργίας και απασχόλησης στην Τουρκία. Ενώ ο αριθμός των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών και η απασχόληση στα νοτιοανατολικά αντιπροσωπεύουν το 5% και το 10% αντίστοιχα του συνόλου της χώρας.

Ως εκ τούτου, ο σεισμός θα έχει αντίκτυπο στην κλωστοϋφαντουργία στην Τουρκία, ιδιαίτερα στις μεταφορές και την παραγωγή των γύρω επιχειρήσεων. Επιπλέον, η περιοχή του σεισμού περιλαμβάνει και χώρο εκτάσεων βαμβακιού, ωστόσο η συγκομιδή του βαμβακιού έχει ήδη ολοκληρωθεί και η φύτευση για τη νέα χρονιά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, επομένως έχει μικρή επίπτωση στην προσφορά βαμβακιού.

Την περασμένη περίοδο η παραγωγή βαμβακιού της Τουρκίας ανήλθε σε περίπου 1,06 εκατομμύρια τόνοι, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στον κόσμο. Ωστόσο, η ικανότητα νηματοποίησης βαμβακιού είναι τεράστια στην Τουρκία, με ετήσια παραγωγή 1,5 εκατομμυρίου τόνων βαμβακερών νημάτων το 2019. Τα τουρκικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα βαμβακιού είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά, επομένως απαιτείται μεγάλη ποσότητα εισαγόμενου βαμβακιού για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Τουρκίας.

Η Τουρκία αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής και εξαγωγής κλωστοϋφαντουργικών και ενδυμάτων στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων στην Ευρώπη.

Το 2022 οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης της Τουρκίας έφτασαν τα 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια και τα βαμβακερά υφάσματα, τα πλεκτά υφάσματα, τα υφάσματα δαπέδου, οι ταπετσαρίες και τα τραπεζομάντιλα και τα οικιακά υφάσματα έχουν ισχυρή ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αγορά. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις