ΙΟΒΕ: Συνεχίστηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο
ΙΟΒΕ: Συνεχίστηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Στις 107,5 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, από 105,9, αφού συνέχισε την αυξητική του πορεία για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν μεταβλήθηκαν αυτόν τον μήνα, αφού οι κύριες παράμετροι του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες.

Αναφορικά με τη χώρα μας, η ανοδική τάση φαίνεται να είναι συνήθης ιστορικά, λόγω της προεκλογικής περιόδου, όπου καταγράφεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη αυτούς τους μήνες, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται θετικότερα από τις προσδοκίες, σημάδια στον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται οι μετεκλογικές εξελίξεις και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης να αποσαφηνίσουν τα χαρακτηριστικά της επόμενης περιόδου, παρά το γεγονός ότι δεν υφίστανται βραχυπρόθεσμη μεταβολή στις βασικές συνθήκες και τους περιορισμούς της οικονομίας.

Αναλυτικά οι εξελίξεις για κάθε κλάδο:

Βιομηχανία

Το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά.

Κατασκευές

Οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται έντονα.

Λιανικό Εμπόριο

Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώνονται αισθητά.

Υπηρεσίες

Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά.

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη

Οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα επιδεινώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις