Ακρίβεια: Πόσο ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου εμφιαλωμένο νερό, γάλα και αναψυκτικά
Ακρίβεια: Πόσο ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου εμφιαλωμένο νερό, γάλα και αναψυκτικά

Ακριβότερα κατά 10 έως 15 λεπτά του ευρώ θα αγοράζουν οι καταναλωτές από την 1η Ιουλίου εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, γάλα, αναψυκτικά και μπύρες. Κι αυτό διότι ενεργοποιείται το σύστημα επιστροφής εγγυοδοσίας (Deposit Returning System – DRS). Ωστόσο θα υπάρχει ένα voucher επιστροφής χρημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ημερησία», η απόφαση προβλέπει ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει 0,10 ευρώ ή 0,15 ευρώ την κάθε συσκευασία για νερό, χυμούς, αναψυκτικά, μπίρα, κρασί, στιγμιαία ροφήματα και γάλα. Εάν επιστρέψει στο κατάστημα τις άδειες συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, τότε το ποσό αυτό θα του επιστρέφεται με τη μορφή κουπονιού.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα το μπουκαλάκι νερό που κοστίζει σήμερα 50 λεπτά, θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, δηλαδή στα 60 λεπτά συνολικά. Η τιμή στην εξάδα, όμως θα ανέβει αρκετά αφού σήμερα κοστίζει περί τα 3 ευρώ και θα φθάσει στα 3,60 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, η απόφαση αυτή εφαρμόζεται για τις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης ποτών:

α) από:

i. αλουμίνιο έως 1 λίτρο,

ii. γυαλί έως 1,3 λίτρα,

iii. πλαστικό έως 3 λίτρα,

β) που χρησιμοποιούνται για:

i. μπύρα,

ii. κρασί,

iii. νερό,

iv. υγρά αναψυκτικά,

v. χυμούς και τα νέκταρ,

vi. στιγμιαία ποτά,

vii. γάλα

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιστρέφει τις άδειες φιάλες, λαμβάνοντας υπό τη μορφή κουπονιού 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία έως μισού λίτρου και 0,15 ευρώ για τις μεγαλύτερες ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή του στην ανακύκλωση.

Αντιδρά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού

Η απόφαση αυτή προκαλεί αντιδράσεις με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) να ζητά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής του DRS, εκτός καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και να υπάρχει επαρκής γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ot.gr, σε συνέντευξη Tύπου για την παρουσίαση μελέτης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΣΕΦΥΜΕΝ το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), επισημαίνεται ότι «το ύψος των εισφορών θα καθορίσει τη βιωσιμότητα ή μη του κλάδου», προτείνοντας χαμηλότερο αντίτιμο στα 5 και 10 λεπτά (στα 0,5 και 1,5 λίτρα αντίστοιχα) σε σχέση με την κυβερνητική πρόβλεψη των 10 και 15 λεπτών.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, δεν αποκλείεται η επιβολή του τέλους εγγυοδοσίας να επηρεάσει αρνητικά τον καταναλωτή.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει επίσης ότι τα μη επιστρεφόμενα αντίτιμα εγγυοδοσίας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και με αντικειμενικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση και την επιτυχία του DRS στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι έως το 2025 έχει τεθεί ως στόχος να πηγαίνει προς ανακύκλωση το 77% του πλαστικού (κοινοτικός στόχος), το 70% του γυαλιού και το 50% του αλουμινίου.

Επιπλέον, από την 3η Ιουλίου 2024 τα καπάκια και τα καλύμματα πρέπει να παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι φιάλες PET πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά.

Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι τιμές του εμφιαλωμένου νερού στη διάρκεια του 2022 αυξήθηκαν κατά 5,3% έναντι του προηγούμενου έτους, την ώρα που ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 9,3%. Κι όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, αυτό έγινε επί ζημία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Να επισημανθεί ότι οι λιανικές τιμές του εμφιαλωμένου νερού την περίοδο 2015 – 2021 υποχώρησαν κατά 4,4% έναντι μέσου πληθωρισμού 1,8%.

Την περσινή χρονιά οι πωλούμενες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού ανήλθαν σε 2.247 εκατ. λίτρα κατά 4,2% αυξημένες σε σχέση με το 2021.

Όσον αφορά τα κανάλια πώλησης, με βάση τα στοιχεία του 2022, ασύγκριτα το κανάλι του HoReCa συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κλάδου, με 932 εκατ. ευρώ, ακολουθούν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ με 176 εκατ. ευρώ, στην επόμενη θέση βρίσκονται τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης με 131 εκατ. ευρώ και στην τελευταία θέση βρίσκονται στα περίπτερα με 81 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις