Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες βάζουν στον πάγο για έναν χρόνο τις αυξήσεις επιτοκίων
Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες βάζουν στον πάγο για έναν χρόνο τις αυξήσεις επιτοκίων

Σχέδιο στήριξης με 12μηνη ισχύ που προβλέπει το πάγωμα των επιτοκίων για όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν στα σκαριά οι τράπεζες ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω επιβάρυνση των ενήμερων δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα των τραπεζών προβλέπει ότι όλα τα επιτόκια βάσης των στεγαστικών δανείων (euribor ενός μήνα, τριών μηνών και ελβετικού φράγκου) θα σταθεροποιηθούν από ένα χρονικό σημείο και μετά, πιθανότατα από τις 31 Μαρτίου και δεν θα περάσουν στους δανειολήπτες άλλες αυξήσεις τον επόμενο χρόνο.  

Το σχέδιο αυτό που θα εφαρμοστεί μόνο για τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν κύρια κατοικία και όχι δευτερεύουσα ή υποθήκη ακινήτων για άλλα δάνεια σχεδιάζεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το Πάσχα.

Το κόστος που σύμφωνα με πηγές διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ θα το αναλάβουν οι τράπεζες και, με βάση τις ίδιες πηγές, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων καθώς πρόκειται για κίνηση επιβράβευσης του πελάτη/δανειολήπτη.

Οι δανειολήπτες θα ενημερωθούν για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους με επιστολές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις