Μισθοί: Κάτω από το μισό της Ευρωζώνης το ωρομίσθιο στην Ελλάδα
Μισθοί: Κάτω από το μισό της Ευρωζώνης το ωρομίσθιο στην Ελλάδα

Κατά 4,2% αυξήθηκαν οι μέσοι μικτοί μισθοί στην Ελλάδα πέρυσι σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, πολύ λιγότερο δηλαδή από τον πληθωρισμό που έτρεξε με ρυθμό 9,6%.

Λίγο μεγαλύτερη (4,4%) ήταν η αύξηση των μισθών στην ΕΕ και λίγο χαμηλότερη (4%) στην Ευρωζώνη.

Χαμηλότερο από το μισό της Ευρωζώνης το ωρομίσθιο

Τα στοιχεία αυτά αφορούν το σύνολο της οικονομίας, με εξαίρεση τον αγροτικό τομέα, τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι το μέσο μικτό ωρομίσθιο στην Ελλάδα ήταν πέρυσι χαμηλότερο από το μισό στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στα 11,6 ευρώ από 25,5 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι μεταβολές στους μισθούς στην Ελλάδα ήταν μεγάλες μεταξύ του επιχειρηματικού τομέα από τη μία πλευρά και του μη επιχειρηματικού τομέα από την άλλη.

Στον επιχειρηματικό τομέα – στον οποίο η Eurostat περιλαμβάνει τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις σχετικές υπηρεσίες – οι μισθοί αυξήθηκαν 7,4% ενώ στον μη επιχειρηματικό τομέα – παιδεία, υγεία.

Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη το 2022 καταγράφηκαν στη Λιθουανία και την Εσθονία (13,4% και 8,8%, αντίστοιχα), δύο χώρες που ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι χαμηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Μάλτα και τη Φινλανδία (2,3%).

Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών το 2022 στην ΕΕ ήταν τα ορυχεία (9,6%), οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (6,4%), ο κλάδος του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (5,6%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις