FAO: Σημαντική πτώση των τιμών στα τρόφιμα τον Μάιο - Αντιστέκονται με πιο ακριβές τιμές ρύζι, κρέας και ζάχαρη
FAO: Σημαντική πτώση των τιμών στα τρόφιμα τον Μάιο - Αντιστέκονται με πιο ακριβές τιμές ρύζι, κρέας και ζάχαρη

Σημαντική πτώση στις τιμές των τροφίμων κατά τον μήνα Μάιο και κυρίως στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τα φυτικά έλαια και το τυρί, παρατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διατροφή και τη Γεωργία του ΟΗΕ (FAO). Στον αντίποδα, ρύζι, ζάχαρη και κρέας σημειώνουν νέα αύξηση.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του ο FAO σημείωσε πως ο παγκόσμιος δείκτης των τιμών τροφίμων υποχώρησε τον Μάιο στις 124,3 μονάδες. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 2,6% από τον Απρίλιο και 22,1% από τον Μάιο του 2022.

Ειδικά για τα δημητριακά, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε κατά 4,8% από τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πτώσης κατά 9,8% στις παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου, λόγω των ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής και της υποτονικής ζήτησης εισαγωγών. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν επίσης, κατά 3,5%, αντανακλώντας τις άφθονες προμήθειες και τη νέα επέκταση της Συμφωνίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, υποστηριζόμενες από τις ασιατικές αγορές και τις περιορισμένες προμήθειες σε ορισμένες χώρες εξαγωγής, όπως το Βιετνάμ και το Πακιστάν, σημειώνει ο FAO.

Ο Δείκτης Τιμών των φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 8,7% τον Μάιο, κατά μέσο όρο 48,2% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν αισθητά από τον Απρίλιο, καθώς οι παρατεταμένες αδύναμες παγκόσμιες αγορές εισαγωγών συνέπεσαν με την αύξηση της παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής. Οι παγκόσμιες τιμές της σόγιας υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα εν μέσω της αυξημένης καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία και των υψηλότερων από το αναμενόμενο αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι τιμές του ηλιέλαιου συνέχισαν να μειώνονται λόγω των άφθονων παγκόσμιων προμηθειών.

Ο αντίστοιχος δείκτης του FAO για τις τιμές των γαλακτοκομικών μειώθηκε τον Μάιο κατά 3,2% από τον Απρίλιο, οδηγούμενος από την απότομη πτώση των διεθνών τιμών τυριού, κυρίως λόγω των άφθονων εξαγωγικών διαθεσίμων εν μέσω εποχικής υψηλής παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές για τη σκόνη γάλακτος ανέκαμψαν, όπως και αυτές στο βούτυρο.

Οι τιμές στη ζάχαρη σημείωσαν επί τέταρτο συνεχή μήνα άνοδο, αυξημένες κατά 5,5% από τον Απρίλιο και φθάνοντας σε επίπεδο σχεδόν 31% υψηλότερο από πέρυσι. Το άλμα ανόδου αντανακλά τις λιγότερες παγκόσμιες διαθεσιμότητες, τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του φαινομένου El Niño στις καλλιέργειες της επόμενης σεζόν και τις καθυστερήσεις στη ναυτιλία εν μέσω ισχυρού ανταγωνισμού από τη σόγια και τον αραβόσιτο στη Βραζιλία. Οι θετικές προοπτικές για τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου το 2023 στη Βραζιλία, αλλά και οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου απέτρεψαν μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών.

Οι τιμές του κρέατος επίσης αυξήθηκαν τον Μάιο, κατά 1%, οδηγούμενες από μια σταθερή αύξηση των εισαγωγών στην Ασία και τη συνεχιζόμενη αυστηροποίηση των εξαγωγών από τις ΗΠΑ.

Οι προοπτικές

Οι πρώιμες προοπτικές για τη σεζόν 2023-24 δείχνουν μια πιθανή αύξηση 1% της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών το 2023, για να φθάσει τους 2.813 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών του FAO, που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα. Η προβλεπόμενη αύξηση βασίζεται στα αναμενόμενα κέρδη για τον αραβόσιτο και το ρύζι, ενώ η παραγωγή σιταριού και κριθαριού ενδέχεται να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2022.

Η πρώτη πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023-24 είναι πλέον 2.803 εκατομμύρια τόνοι, αύξηση 0,9% από τα επίπεδα του 2022-23, κυρίως λόγω της υψηλότερης χρήσης ζωοτροφών, αραβοσίτου και τροφίμων, ιδίως σιτάρι και ρύζι.

Με βάση αυτές τις αρχικές προβλέψεις, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών το 2023-24 θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1,7% πάνω από τα αρχικά επίπεδα και να φτάσουν στο επίπεδο-ρεκόρ των 873 εκατομμυρίων τόνων, ενώ η παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα μειωθεί οριακά στο 30,4%.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την περίοδο 2023-24 προβλέπεται σε 472 εκατομμύρια τόνους, κοντά στα επίπεδα του 2022-23, καθώς οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών χονδρόκοκκων και ρυζιού (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024, εμπόριο ρυζιού) αναμένεται να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις