Χωριάτικη σαλάτα από 6,5 ευρώ: Πώς «σκαρφάλωσε» στα ύψη η τιμή της - Δείτε πόσο κοστίζει πραγματικά
Χωριάτικη σαλάτα από 6,5 ευρώ: Πώς «σκαρφάλωσε» στα ύψη η τιμή της - Δείτε πόσο κοστίζει πραγματικά

Μια χωριάτικη σαλάτα σε εστιατόριο του νομού Ηρακλείου... κοστίζει σχεδόν όσο ένα κιλό τσιπούρα, με το κόστος να είναι εξαιρετικά υψηλό σ’ ένα μαγαζί επισιτισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του neakriti.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η χωριάτικη σαλάτα πλέον έχει καταντήσει... είδος πολυτελείας, πράγμα που επιβεβαιώνει με τον πλέον τρανταχτό τρόπο πως το κόστος ζωής και διασκέδασης έχει αυξηθεί δραματικά.

Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες σε μαγαζιά εστίασης η χωριάτικη σαλάτα διατίθεται στα 6-6,50 ευρώ. Πρόκειται για μια τιμή αρκετά μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς πως πριν μερικά χρόνια η τιμή άγγιζε τα 3,50-4 ευρώ.

Μάλιστα, η τιμή της χωριάτικης πλησιάζει την τιμή του 1 κιλού τσιπούρα, όπου στον e-katanalotis.gov.gr αγγίζει τα 6,99 ευρώ/κιλό.

Επίσης η τιμή της σαλάτας αντιστοιχεί σ’ ένα μπουκάλι κονιάκ “ΜΕΤΑΞΑ”, που κάνει στον e-katanalotis.gov.gr 6,50 ευρώ, ή σ’ ένα ολόκληρο νωπό κοτόπουλο που στη διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί κάποιος να το βρει στην τιμή των 6,64 ευρώ, ή σε ενάμισι κιλό ελαιόλαδο που το κιλό κοστίζει 4,50 ευρώ.

Είδος πολυτελείας πλέον το εν λόγω πιάτο παρότι μεμονωμένα τα υλικά που απαιτεί για να φτιαχτεί δεν δικαιολογούν το κόστος. Ιδού οι τιμές των υλικών μιας χωριάτικης σαλάτας, όπως περιλαμβάνονται στο σάιτ e-katanalotis:

  • 0,49-1,52 ευρώ/κιλό τα αγγούρια,
  • 0,77-1,10 ευρώ/κιλό τα ξερά κρεμμύδια
  • 7,55 ευρώ/κιλό το ελαιόλαδο
  • 1,13 ευρώ /κιλό οι ντομάτες
  • Επιπλέον τη φέτα μπορεί ο καταναλωτής να τη βρει στο σούπερ-μάρκετ από 3,98 ευρώ τη συσκευασία (9,95 ευρώ/κιλό φέτα).

Είναι κατανοητό πως ο ιδιοκτήτης της εστίασης ή ο υπάλληλος δε θα βάλει ένα κιλό, αλλά πολύ μικρή ποσότητα. Έτσι, το μέσο κόστος μιας χωριάτικης σαλάτας ανέρχεται για τον καταστηματάρχη στα 2,5 ευρώ που τη διαθέτει 6,5 ευρώ ή και πολύ παραπάνω.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις