Deutsche Bank: Υποβαθμίζει τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, νικήτρια η Alfa bank

Top pick για την Deutsche Bank είναι πλέον η Alpha Bank, λόγω της φθηνότερης αποτίμησης και των δυνητικά μεγαλύτερων περιθωρίων βελτίωσης ενώ προχωρά στην υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς  παρότι δηλώνει θετική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου,  είναι ώρα οι μετοχές να πάρουν μια ανάσα, καθώς το τεράστιο ράλι έχει φέρει τις αποτιμήσεις σε επίπεδα που θα έμοιαζαν αδιανόητα μόλις πριν από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αυτές να χαρακτηρίζονται πια πιο ακριβές.

Οι τράπεζες τρέχουν να προλάβουν τον Ιούλιο
-Στα τέλη Ιουλίου η Φρανκφούρτη θα δημοσιεύσει τα στοιχεία των stress test για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Δεν υπάρχει pass or fail σ’ αυτό το τεστ. Στο τέλος όμως, θα υπάρξει ένας επίσημος δημόσιος κατάλογος με τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ECB και αμέσως μετά ένας αγώνας δρόμου όλων των τραπεζών για να καλύψουν τους σχετικούς δείκτες.

Οι Ελληνικές Τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το momentum που δημιουργούν τώρα οι πολιτικές εξελίξεις και η επικείμενη αναβάθμιση της χώρας ώστε να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).


Σήμερα ο δείκτης αυτός είναι 23% για τη Eurobank, 21,8% για την Εθνική και 19,9% για την Τράπεζα Πειραιώς. Και οι τρεις τράπεζες πήραν θάρρος από το succes που σημείωσε χθες η έκδοση του senior preferred ομολόγου της Alpha Bank - όπου από τα 400 εκατ. που ζήτησε αρχικά η τράπεζα συγκεντρώθηκαν 1,3 δισ. με αποτέλεσμα η Alpha να σηκώσει 500 εκατ. με τελικό επιτόκιο 7% και κουπόνι στο 6,875% - και τώρα ελπίζουν πως μπορούν να επιταχύνουν ώστε να προλάβουν τον Ιούλιο.
 Σημειωτέον, όλες οι εκδόσεις που προγραμματίζονται είναι Senior διότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν εξαντλήσει τα όριά τους για τις λοιπές εκδόσεις εκτός της Εθνικής που έχει δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει και μία έκδοση Tier 2 με πληροφορίες από το newmoney

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Bank υποβαθμίζει σε διακράτηση την Εθνική Τράπεζα (ανεβάζοντας ωστόσο την τιμή-στόχο στα 6,70 ευρώ από τα 6,15 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (με την τιμή-στόχο να διατηρείται αμετάβλητη στα 3 ευρώ).

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τις Eurobank (ο στόχος ανεβαίνει στα 1,90 ευρώ από τα 1,70 ευρώ) και Alpha Bank (με τον στόχο στα 1,90 ευρώ από τα 1,70 ευρώ). Top pick για την Deutsche Bank είναι πλέον η Alpha Bank, λόγω της φθηνότερης αποτίμησης και των δυνητικά μεγαλύτερων περιθωρίων βελτίωσης.


Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι τεράστιες υπερ-αποδόσεις μαρτυρούν το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο, έπειτα από τις συνεχείς βελτιώσεις στα έσοδα από τόκους (λόγω των επιτοκίων), τον αποτελεσματικό έλεγχο κόστους, τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και των επιπέδων των κεφαλαίων.

Συνεπώς, σήμερα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται σε επίπεδα που θα ήταν αδιανόητα πριν από μερικούς μήνες, με τα P/E πλέον στο 6-7 και τα P/TBV στο 0,6-0,8 για το 2024, με RoTEs στο ~9-12%. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πιο ακριβές σε σχέση με άλλες επιλογές στη Ν. Ευρώπη, σημειώνεται.

«Παραμένουμε θετικοί, αλλά είναι καιρός για μια ανάσα», τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι οι καλές επιδόσεις θα συνεχιστούν, παρότι τα έσοδα από τόκους βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Η μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν και τα δάνεια αναμένεται να ξεπεράσουν, με διαφορά, την υπόλοιπη Ευρώπη, παρέχοντας σημαντική στήριξη.

Επιπλέον, οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού, οδηγώντας σε αποδόσεις παρόμοιες με εκείνες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρότι τα επίπεδα των κεφαλαίων CET1 θα φτάσουν στο 14-17% έως το 2024.

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις