Βενζίνη- Πετρέλαιο: Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο υψηλό ΕΦΚ

Το 2022, ένα έτος ακραίων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρόσφεραν μερική ελάφρυνση μέσω προσωρινών μειώσεων φόρου στα καύσιμα. Το 2023, οι ευρωπαϊκοί φόροι φυσικού αερίου και ντίζελ έχουν επιστρέψει κυρίως στους συντελεστές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιβάλλουν ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,36 ευρώ ανά λίτρο (1,55 $ ανά γαλόνι) στη βενζίνη (βενζίνη).

Ο χάρτης δείχνει ότι μόνο η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Πολωνία τηρούν τον ελάχιστο συντελεστή, ενώ όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ επιβάλλουν υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη. Ο χαμηλότερος φόρος στη βενζίνη είναι στην Ουγγαρία, με 0,29 ευρώ ανά λίτρο (1,21 δολάρια ανά γαλόνι), καθώς η ουγγρική ισοτιμία καθορίζεται στο εγχώριο νόμισμα, το φιορίνι, με αποτέλεσμα μια μέση τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από το ελάχιστο της ΕΕ μετά τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι επόμενες χαμηλότερες ισοτιμίες μετά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ρουμανία, η καθεμία με 0,36 ευρώ ανά λίτρο (1,48 δολάρια ανά γαλόνι).

Η Ολλανδία έχει τον υψηλότερο φόρο βενζίνης στην ΕΕ, με 0,79 ευρώ ανά λίτρο (3,25 δολάρια ανά γαλόνι). Η Ιταλία εφαρμόζει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή με 0,73 ευρώ ανά λίτρο (3,00 δολάρια ανά γαλόνι), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία με 0,72 ευρώ ανά λίτρο (2,98 δολάρια ανά γαλόνι).

Περίπου το 30% των νέων επιβατικών οχημάτων στην ΕΕ είναι πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ως εκ τούτου, πολλοί ευρωπαίοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ντίζελ αντί για τη βενζίνη. Η ΕΕ ορίζει ελαφρώς χαμηλότερο ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,33 ευρώ ανά λίτρο (1,36 δολάρια ανά γαλόνι) στο ντίζελ.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ επιβάλλουν χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ντίζελ από τη βενζίνη. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ, όσο και το Βέλγιο επιβάλλουν τον ίδιο συντελεστή στους δύο τύπους καυσίμων, ενώ μόνο η Σλοβενία ​​φορολογεί το ντίζελ με υψηλότερο συντελεστή από την αμόλυβδη βενζίνη. Στην ΕΕ, ο μέσος ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη είναι 0,53 ευρώ ανά λίτρο (2,19 δολάρια ανά γαλόνι) και ο μέσος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ντίζελ είναι 0,43 ευρώ ανά λίτρο (1,76 δολάρια ανά γαλόνι).

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ντίζελ, με 0,62 ευρώ ανά λίτρο (2,55 δολάρια ανά γαλόνι), ακολουθούμενη από την Ιταλία (0,62 ευρώ ανά λίτρο ή 2,54 δολάρια ανά γαλόνι) και το Βέλγιο (0,60 ευρώ ανά λίτρο ή 2,47 δολάρια ανά γαλόνι).

Οι χώρες με τους χαμηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ντίζελ είναι η Ουγγαρία, με 0,28 ευρώ ανά λίτρο (1,16 δολάρια ανά γαλόνι) και πάλι κάτω από την ελάχιστη ισοτιμία λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ακολουθούμενη από τη Μάλτα, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, που επιβάλλουν δασμούς 0,33 ευρώ ανά λίτρο (1,36 $ ανά γαλόνι).

Όλες οι χώρες της ΕΕ επιβάλλουν επίσης φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στη βενζίνη και το ντίζελ. Τα ποσά των ειδικών φόρων κατανάλωσης που εμφανίζονται στον χάρτη αφορούν μόνο τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και δεν περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ, ο οποίος επιβαρύνει την αξία πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Οι φόροι στη βενζίνη και το ντίζελ εξακολουθούν να πιέζουν τη δημόσια πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Οι φόροι πληρώνονται από μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων. Καθώς η ΕΕ επιδιώκει τεράστιες αλλαγές στη δημόσια πολιτική ως μέρος της πράσινης μετάβασής της, αναμένεται ότι οι φόροι στα καύσιμα θα είναι κεντρικό θέμα σε συζητήσεις πολιτικής.

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και το ντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουλίου 2023

     

Σημειώσεις: Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ισχύουν για τη βενζίνη και το ντίζελ με περιεκτικότητα σε θείο < 10 mg/kg, RON 95 (αέριο) και περιεκτικότητα σε βιοαιθανόλη. εάν υπάρχουν, περιλαμβάνουν φόρους και προσαυξήσεις άνθρακα. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης μετατράπηκαν σε USD χρησιμοποιώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία USD-EUR Ιουλίου 2023 (0,92)
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “Taxes in Europe Database”, https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/splSearchForm.html; και HM Revenue and Customs, «Δασμολόγιο Εμπορίου ΗΒ: ειδικοί φόροι κατανάλωσης, ελαφρύνσεις, μειονεκτήματα και επιδόματα», https://www.gov.uk/government/publications/uk-trade-tariff-excise-duties-reliefs-drawbacks- and-allowances/uk-trade-tariff-excise-taures-reliefs-drawbacks-and-allowances.

πηγη: https://taxfoundation.org

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις