Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν το πρόστιμο από την Εφορία

Τέσσερις μήνες προθεσμία έχουν οι φορολογούμενοι να καλύψουν το όριο των αποδείξεων για αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο από την Εφορία ύψους 22%, για το φορολογικό έτος 2023.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο οι πληρωμές, μέσω πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή με τη χρήση άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, θα πρέπει να πραγματοποιούν φέτος οι φορολογούμενοι σε δεκάδες κατηγορίες επαγγελματιών, προκειμένου να μειώσουν τον φόρο, για τα εισοδήματα του 2023, που θα δηλωθούν το 2024.

Οι πληρωμές των αμοιβών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, εφόσον πραγματοποιούνται φέτος με ηλεκτρονικά μέσα θα εκπέσουν από το εισόδημα κατά ποσοστό 30%, με στόχο να αποτελέσει κίνητρο για τη λήψη απόδειξης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, αυτό στην πράξη δεν ισχύει, καθώς, οι επιχειρηματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις είναι αρκετοί, όπως αποδεικνύουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και παζάρι, με τον φορολογούμενο, με τη γνωστή φράση «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη».

Πάντως, για να μη μπλέξουν με την Εφορία οι φορολογούμενοι και για να μην τους έρθει “βαρύ” το εκκαθαριστικό το 2024, στους τέσσερις μήνες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο της φετινής φορολογικής χρονιάς  πρέπει να τσεκάρουν το ποσό των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει και να προγραμματίσουν την κάλυψη του επιπλέον ποσού που απομένει.

Στους επαγγελματίες των οποίων οι αμοιβές πρέπει να εξοφλούνται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα περιλαμβάνονται:

 1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
 2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
 3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
 4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
 5. Εργασίες ξυλουργού
 6. Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
 7. Εργασίες σκυροδέματος
 8. Υπηρεσίες ταξί
 9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
 10. Υπηρεσίες κηδειών
 11. Υπηρεσίες μασάζ
 12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
 13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
 14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
 15. Σχολές χορού
 16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
 17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
 18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
 19. Νομικές υπηρεσίες
 20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα γλιτώνουν φόρο:

 • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
 • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
 • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
 • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
 • έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο Taxisnet από τις τράπεζες, δείχνουν πως το μέτρο δεν απέδωσε, καθώς  ελάχιστες αποδείξεις ελευθέρων επαγγελματιών πληρώθηκαν με κάρτες.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αναμόρφωση των κινήτρων λήψης απόδειξης από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες ή και η κατάργησή του.

Αποδείξεις που μετρούν διπλά

Ακόμη, οι φορολογούμενοι, έχουν πρόσθετο μπόνους, αν λάβουν αποδείξεις από γιατρούς, ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και ορισμένες ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών του τομέα της υγείας, με την υποσημείωση ότι είναι δύσκολη υπόθεση η λήψη απόδειξης και από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Για τους τυχερούς φορολογούμενους που θα λάβουν τις συγκεκριμένες αποδείξεις, αυτές θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του φετινού ατομικού ετησίου εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα.

Δηλαδή μια απόδειξη από έναν καρδιολόγο αξίας 100 ευρώ, θα μετράει για 200 ευρώ στον υπολογισμό του ορίου. Έτσι συμπληρώνεται ευκολότερα το ποσό των αποδείξεων που θα αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος.

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις