Ποιες εταιρείες -πλην των τραπεζών- θα μπορούν να χορηγούν δάνεια

Μια νέα αγορά δανείων από φορείς και επιχειρήσεις, που φιλοδοξούν να ανταγωνισθούν, σε μικρότερα κυβικά, τον τραπεζικό τομέα, «ξεκλειδώνει» το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιταγής για μεγαλύτερη όξυνση του ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του powergame.gr το σκεπτικό των φορέων ή άλλων επιχειρηματικών σχημάτων, που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα των Μη Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, αλλά που σαφέστατα θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η ανταγωνιστική παροχή υπηρεσιών και πιστώσεων σε ομάδες, που στην ουσία είτε είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, είτε διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συνιστούν μια στοχευμένη αγορά.

Νέοι παίκτες, εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, θα διεκδικήσουν χορηγήσεις δανείων σε μικρομεσαίους, καλύπτοντας αναλόγως της άδειας που θα έχουν και ανάγκες πελατών τους για στεγαστικά δάνεια. Ευνόητο είναι η άδεια λειτουργίας θα εμπίπτει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο από πλευράς ύψους δανείων και θα εμπίπτει σε ένα ανώτατο πλαφόν δανεισμού- ίσως γι’ αυτό δεν θεωρείται «απειλή» η εμφάνιση των εταιρειών αυτών για τις παραδοσιακές τράπεζες.

«Δεν περιμένει κανείς από ένα μη τραπεζικό ίδρυμα να χορηγήσει 100.000 ευρώ δάνειο» σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς στο powergame.gr, θέλοντας να τονίσουν τη διαφορετικότητα των σχημάτων αυτών και ως προς τα πλαφόν ύψους χορηγήσεων.  «Αναλόγως της άδειας που θα έχει η κάθε εταιρεία θα δραστηριοποιείται σύμφωνα με τα πεδία της αγοράς και τα όρια χρηματοδοτήσεων για τα οποία έχει έγκριση» αναφέρουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μη τραπεζικά ιδρύματα και μικροπιστώσεις ζγράφουν εμπειρία στην Ευρώπη

Τα μη τραπεζικά ιδρύματα που θα μπουν στην αγορά δανείων είναι μια παράλληλη τραπεζική δραστηριότητα με αυτή των μικροπιστώσεων, ενός θεσμού που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, καταγράφοντας ήδη (με στοιχεία 2021) συνολικά χαρτοφυλάκια αξίας 4,3 δισ. ευρώ και  1,4 εκατομμύρια ενεργούς δανειολήπτες.

Κοινό χαρακτηριστικό των Μη Τραπεζικών Ιδρυμάτων είναι η καινοτομία και η τεχνολογία, με το 85% εξ αυτών να παρέχουν ψηφιακό περιβάλλον σχεδόν σε όλη την πορεία του δανείου, από την υποβολή της αίτησης, τη διαχείριση έως και την αποπληρωμή.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι σε απόλυτο συντονισμό, γνώση και συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι η εποπτεύουσα αρχή και η απολύτως αρμόδια για να δώσει άδεια λειτουργίας σε ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα. Εξ ου και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκης είναι σε συνεχή επαφή για το θέμα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω ο θεσμός αυτός στην ελληνική αγορά.

Οι 3 ελληνικές εταιρείες μικροπιστώσεων

Σήμερα, ήδη  λειτουργούν στη χώρα τρία αδειοδοτημένα σχήματα, για μικροχρηματοδοτήσεις με πλαφόν τα 25.000 ευρώ , σύμφωνα με όσα ορίζει ο Νόμος:

* Η Τ.Μ.Ε.Δ.Ε Microfinance Solutions

* Microsmart

* ΑΦΗ Microfinance AE

H πρώτη εξ αυτών, που προέρχεται αμιγώς από τους κόλπους του ΤΜΕΔΕ,   έλαβε άδεια  λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2023 και οι άλλες δύο, το Μάϊο και τον Ιούνιο φέτος.  Τόσο η Microsmart όσο και η  ΑΦΗ Microfinance AE που έλαβαν άδεια λειτουργίας για μικροπιστώσεις, λειτουργούσαν από χρόνια ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες και μεσολαβούσαν στις τράπεζες για παροχή πιστώσεων σε πελάτες τους, έχοντας προηγουμένως οι ίδιες προχωρήσει σε εκτιμήσεις δανείων.

Το προφίλ των εταιρειών που μπορούν να λάβουν άδεια για μικροπιστώσεις

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, άδεια λειτουργίας για μικροπιστώσεις μπορούν να αιτηθούν οι εξής:

* Μη τραπεζικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν ως Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί ΜΚΟ, (στην Ευρώπη αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 94%).

* Μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (NBFIs).

* Κυβερνητικοί φορείς.

* Συνεταιρισμοί.

Η εμπειρία στον ευρωπαϊκό χώρο έχει δείξει ότι στην Ανατολική Ευρώπη, άδεια για μικροπιστώσεις έχουν κυρίως Συνεταιρισμοί και Μη Τραπεζικά Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, όπου ο θεσμός αυτός ως εργαλείο παρέχεται κυρίως από τράπεζες, αλλά και από Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα (ΜΚΟ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις