ΕΕ: Η παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση αποτελεί προτεραιότητα

Σήμερα η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να παρατείνει διάφορα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που θεσπίστηκαν πέρυσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.   Ενώ η ΕΕ φέτος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για την καθησύχαση των αγορών και τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού, η παράταση κατά άλλους 12 μήνες θα παράσχει πρόσθετη διασφάλιση, καθώς η στενότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας συνεχίζεται.  

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον λεγόμενο κανονισμό αλληλεγγύης, ο οποίος περιέχει διατάξεις για τη διαφάνεια της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου και προκαθορισμένους κανόνες αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων, τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμης ενέργειας.  

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς με παράλληλη επίσπευση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της Επιτροπής, καθώς στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης έχει ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης. Η προτεινόμενη παράταση απαιτεί τώρα την έγκριση του Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία, σύμφωνα με το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις