Ακρίβεια: Σοβαρές ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με τις αυξήσεις να φτάνουν ακόμα και το 85% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, το κουνουπίδι καταγράφει αύξηση στην τιμή χονδρικής κατά 114,3%, εκτοξεύτηκε δηλαδή στο 1,5 ευρώ από τα 70 λεπτά που ήταν πέρυσι.

Τα κολοκύθια διπλασίασαν την τιμή χονδρικής και πωλούνται στα 2 ευρώ από ένα που ήταν πέρυσι.

Το μπρόκολο κατέγραψε άνοδο στη χονδρική κατά 91,7% και πωλείται στα 2,3 ευρώ από 1,2 ευρώ πέρυσι. Ακολουθούν τα ντοματίνια με αύξηση 66,7% και τιμή πώλησης πλέον στα 2,5 ευρώ.

Ανατιμήσεις καταγράφονται επίσης στα φρέσκα κρεμμυδάκια που πλέον πωλούνται στη χονδρική προς 1,3 ευρώ από 90 λεπτά πέρυσι, αλλά και στα φασολάκια με τιμή στα 2,80, ακριβότερα κατά 80 λεπτά.

Κρεμμύδια, καρότα, λάχανο και μαρούλι πωλούνται στη χονδρική προς 0,85 ευρώ, 0,75 ευρώ και προς 0,40, αντίστοιχα.

Αυξήσεις 20% με 30% μέσα σε έναν χρόνο έγιναν επίσης σε φλάσκες μελιτζάνες (1,30 €/κιλό), σκόρδα (0,38€/τεμάχιο), χοντρές πιπεριές, σπανάκι (1 ευρώ/ κιλό) και ντομάτες (1,20€/κιλό).

Αυξήσεις έως 85% στα φρούτα

Τα μήλα, παίρνουν την πρωτιά στις ανατιμήσεις, εξαιτίας και της κακοκαιρίας Daniel.

Οι ποικιλίες μήλων καταγράφουν αυξήσεις από 50% έως 84,6%, και τα ακτινίδια κατά 40%, με το ποσοστό να είναι το ίδιο και για αχλάδια, πορτοκάλια και ρόδια.

Μικρότερες είναι οι αυξήσεις στην τιμή χονδρικής για κάστανα και μανταρίνια με τις τιμές στα 4 ευρώ και στα 80 λεπτά το κιλό αντίστοιχα.

Οι ανατιμήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και επιβαρύνουν σημαντικά τα νοικοκυριά.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις