EIC: 1,2 δισ. ευρώ για καινοτομίες σε στρατηγικές τεχνολογίες

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) 2024 . Ανοίγει ευκαιρίες χρηματοδότησης αξίας άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024. Η πλειοψηφία είναι αφιερωμένη σε ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση καινοτομιών «βαθιάς τεχνολογίας» σε κρίσιμους τομείς όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI), το διάστημα, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, ημιαγωγών και κβαντικών τεχνολογιών. Αυτό συμβαδίζει με την απόφαση της Επιτροπής που ολοκληρώνει την αναδιάρθρωση του Ταμείου EIC, το οποίο θα λάβει εισφορά κεφαλαίου 585 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε επιλεγμένες εταιρείες του EIC, με μόχλευση άνω των 2 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις.

Επένδυση σε στρατηγικές τεχνολογίες

Ενώ η πλειονότητα της χρηματοδότησης του EIC είναι ανοιχτή σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας, 420 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για νέες τεχνολογίες και για ΜΜΕ και νεοσύστατες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων που υποστηρίζουν άμεσα το European Green Deal , REPowerEU , the Chips Act , μελλοντικό AI Act , Net Zero Industry Act και άλλες πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας. Σύμφωνα με τη στρατηγική της Επιτροπής για την οικονομική ασφάλεια , οι εφαρμογές σε κρίσιμους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική θα ελέγχονται για διασφαλίσεις ξένης ιδιοκτησίας και επενδύσεων που θα εφαρμοστούν από το Ταμείο EIC.

Το πρόγραμμα εργασίας του EIC για το 2024 περιγράφει λεπτομερώς τη χρηματοδότηση σε τρία κύρια προγράμματα:

  • EIC Pathfinder (256 εκατ. ευρώ) για διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες για την ανάληψη οραματικής έρευνας με τη δυνατότητα να οδηγήσει σε τεχνολογικές καινοτομίες (επιχορηγήσεις έως 4 εκατ. ευρώ).
  • EIC Transition (94 εκατ. €) για τη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ευκαιρίες καινοτομίας, μετά από αποτελέσματα που παράγονται από έργα EIC Pathfinder, έργα Proof of Concept του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και ανοιχτό για πρώτη φορά σε αποτελέσματα έργων από συνεργατικά έργα Horizon από τον Πυλώνα 2/κοινωνικό προκλήσεις (επιχορηγήσεις έως 2,5 εκατ. ευρώ).
  • EIC Accelerator (675 εκατ. ευρώ) για νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜΜΕ για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση καινοτομιών με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων αγορών ή διαταραχών σε υπάρχουσες (επιχορηγήσεις κάτω των 2,5 εκατ. ευρώ, επενδύσεις από 0,5 έως 15 εκατ. ευρώ). 405 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις που θα διαχειρίζεται το Ταμείο EIC, το οποίο θα λάβει επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσει επενδύσεις σε εταιρείες που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων προσκλήσεων του EIC Accelerator.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε επίσης την αναδιάρθρωση του Ταμείου EIC με τη μεταβίβαση των μετοχών του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διατηρώντας παράλληλα την επενδυτική πολιτική του Ταμείου. Μαζί με τα μέτρα που εισήχθησαν στο πρόγραμμα εργασίας του EIC, αυτό θα επιτρέψει στο Ταμείο EIC μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, το οποίο ήδη περιλαμβάνει περισσότερες από 500 από τις πιο υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες υψηλής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Απλοποίηση και άλλες καινοτομίες

Με βάση τις συμβουλές του συμβουλίου του EIC , το πρόγραμμα εργασίας εισάγει μια σειρά από απλουστεύσεις και βελτιώσεις:

  • Η εισαγωγή εφάπαξ χρηματοδότησης στις περισσότερες προσκλήσεις EIC που θα καταργήσει τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής αναφοράς για τους δικαιούχους.
  • Την επικαιροποίηση των ειδικών κανόνων για την πνευματική ιδιοκτησία για την ενδυνάμωση των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΣ του EIC .
  • Η εισαγωγή συναινετικών συναντήσεων για εφαρμογές EIC Accelerator για τη βελτίωση της ευρωστίας της διαδικασίας αξιολόγησης.
  • Ευελιξία για το Ταμείο EIC να αυξάνει ή να καθυστερεί τις επενδύσεις σε επιλεγμένες εταιρείες για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους και στις εξελίξεις της αγοράς.
  • Το άνοιγμα της χρηματοδότησης EIC Transition για την παρακολούθηση προκύπτει από συνεργατικά έργα Horizon, επιπλέον των αποτελεσμάτων από έργα ERC Proof of Concept, EIC Pathfinder και European Defense Fund.

Ιστορικό

Το EIC ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 ως σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe, βασισμένο σε πιλοτική φάση από το 2018-2020. Έχει προϋπολογισμό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2021-2027.

Η αναδιάρθρωση θα μεταφέρει προσωρινά τη συμμετοχή της Επιτροπής στο Ταμείο EIC στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή διατηρεί τη συνολική πολιτική εποπτεία της διακυβέρνησης και των επενδυτικών δραστηριοτήτων του Ταμείου. Το ποσό των 585 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στο Ταμείο EIC το 2024 αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τις επενδύσεις του EIC, δεδομένης της επιτυχίας του Ταμείου EIC στην προσέλκυση συνεπενδυτών (πάνω από 3 φορές το ποσό της επένδυσης του EIC).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις