FAO-Τιμές τροφίμων: Η ζάχαρη υποχωρεί, τα γαλακτοκομικά αυξάνονται

Το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκε τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μεγαλύτερη πτώση στις διεθνείς τιμές ζάχαρης, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,5 τοις εκατό από τον Νοέμβριο και μειωμένος κατά 10,1 τοις εκατό από τον Δεκέμβριο του 2022.

Για το 2023 συνολικά, Ο δείκτης ήταν 13,7 τοις εκατό χαμηλότερος από τη μέση τιμή του προηγούμενου έτους, με μόνο τον διεθνή δείκτη τιμών ζάχαρης υψηλότερο κατά την περίοδο.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε 1,5% από τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, του ρυζιού και του κριθαριού αυξήθηκαν, εν μέρει αντανακλώντας τις υλικοτεχνικές διαταραχές που εμπόδισαν τις αποστολές από μεγάλες εξαγωγικές χώρες. Για το σύνολο του έτους, ο δείκτης ήταν 15,4 τοις εκατό κάτω από τον μέσο όρο του 2022, αντανακλώντας τις καλά εφοδιασμένες παγκόσμιες αγορές, αν και ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO (μέρος του Δείκτη Τιμών Δημητριακών του FAO) κατέγραψε αύξηση 21 τοις εκατό, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανησυχιών για ο αντίκτυπος του El Niño στην παραγωγή ρυζιού και στον απόηχο των εξαγωγικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Ινδία.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO, αντίθετα, μειώθηκε κατά 1,4 τοις εκατό από τον Νοέμβριο, αντανακλώντας τις υποτονικές αγορές φοινικέλαιου, σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιέλαιου, με το σογιέλαιο να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επιβράδυνση της ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ καθώς και από τη βελτίωση καιρικές συνθήκες σε μεγάλες περιοχές ανάπτυξης της Βραζιλίας. Για το 2023 συνολικά, αυτός ο δείκτης ήταν 32,7 τοις εκατό κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO υποχώρησε 16,6 τοις εκατό από τον Νοέμβριο, φθάνοντας σε χαμηλό εννέα μηνών, αν και εξακολουθεί να είναι 14, 9 τοις εκατό από τον Δεκέμβριο του 2022. Η βουτιά στις τιμές ζάχαρης οφείλεται κυρίως στον ισχυρό ρυθμό παραγωγής στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χρήση ζαχαροκάλαμο για την παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε 1,0 τοις εκατό από τον Νοέμβριο, φθάνοντας σε επίπεδο 1,8 τοις εκατό κάτω από αυτό του Δεκεμβρίου 2022, επηρεασμένος από την επίμονη χαμηλή ζήτηση εισαγωγών από την Ασία για χοιρινό κρέας. Το περιφερειακό αγοραστικό ενδιαφέρον επιβραδύνθηκε επίσης για βοοειδή και πουλερικά, παρά τις άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες σε μεγάλες περιοχές παραγωγής. Αντίθετα, οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος αυξήθηκαν ενόψει των εορτών.

Σε αντίθεση με την τάση, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 1,6 τοις εκατό από τον Νοέμβριο, αν και εξακολουθεί να παραμένει 16,1 τοις εκατό κάτω από την τιμή του Δεκεμβρίου 2022. Η μηνιαία αύξηση προήλθε από τις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο και το τυρί, που στηρίζονται στις ισχυρές εσωτερικές πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη ενόψει της εορταστικής περιόδου. Ταυτόχρονα, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών οδήγησε το διεθνές πλήρες γάλα σε σκόνη σε άνοδο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις