Παγκόσμια Τράπεζα: Οι τιμές των πρώτων υλών αναμένεται να αυξηθούν καθώς ανακάμπτει η ζήτηση

Ο Δείκτης Τιμών Αγροτικών Πρώτων Υλών της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε οριακά τον Ιανουάριο του 2024 (m/m), μετά από διολίσθηση 1% το 2023Q4, ως απάντηση σε μικρές αυξήσεις στις τιμές του βαμβακιού και του φυσικού καουτσούκ. 

Ο δείκτης, ο οποίος ήταν κατά 4% χαμηλότερος κατά μέσο όρο το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αναμένεται να αυξηθεί οριακά το 2024, καθώς η ζήτηση ενισχύεται. Ωστόσο, η ασθενέστερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει βασικός κίνδυνος για την πρόβλεψη αυτή.

Οι τιμές του βαμβακιού αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2024 (m/m), αφού μειώθηκαν κατά 4% το 2023Q4. Οι τιμές ήταν 27% χαμηλότερες το 2023 σε σύγκριση με το 2022, καθώς η παγκόσμια παραγωγή συνέχισε να ξεπερνά τη ζήτηση. 

Η περσινή πτώση ήταν η απάντηση σε μια μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 8%, η οποία αποδίδεται στις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023, αναμένεται ελαφρά ανάκαμψη της ζήτησης κατά 0,4 τοις εκατό, ενώ η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 1 τοις εκατό, σύμφωνα με εκτιμήσεις. 

Σημαντικές χώρες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση της παραγωγής. 

Παρ' όλα αυτά, ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση (ένα πρόχειρο μέτρο της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση) αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερός στο 0,93 κατά την τρέχουσα περίοδο. 

Οι τιμές του βαμβακιού είναι πιθανό να αυξηθούν συγκρατημένα φέτος, καθώς η ζήτηση αποκτά δυναμική εν μέσω μειωμένης παραγωγής.

Οι τιμές του φυσικού καουτσούκ συνέχισαν να αυξάνονται τον Ιανουάριο του 2024, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9% (m/m) τον Ιανουάριο του 2024, μετά από παρόμοια αύξηση το 2023Q4. 

Η ζήτηση καουτσούκ παρέμεινε ανθεκτική το 2023, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη του τομέα των αυτοκινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης καουτσούκ. 

Παρά τη μείωση της παραγωγής ελαστικών στη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία, η παγκόσμια ζήτηση καουτσούκ αυξήθηκε κατά 1,4% το 2023 (σε ετήσια βάση), με τις αυξήσεις στην Κίνα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη να αντισταθμίζουν την πτώση. 

Οι μειώσεις της παραγωγής που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες στην Ταϊλάνδη, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού καουτσούκ στον κόσμο, και την Ινδονησία, αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τις αυξήσεις στην Ινδία (+2%) και την Ακτή Ελεφαντοστού (+22%). 

Οι τιμές του φυσικού καουτσούκ αναμένεται να κερδίσουν σχεδόν 4 τοις εκατό το 2024, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις