Η έκθεση του USDA δίνει ώθηση στην αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς: Ανάλυση καλλιέργειας σιταριού

Σε μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, η πρόσφατη έκθεση του USDA για την αξιολόγηση της κατάστασης των καλλιεργειών σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές τιμές.

Συνθήκες καλλιέργειας και προβλέψεις σποράς στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, περίπου το 56% των καλλιεργειών χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ αναφέρεται ότι βρίσκεται σε καλή ή άριστη κατάσταση, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 28% του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, το 11% των καλλιεργειών χαρακτηρίζονται ως κακές ή πολύ κακές, σημειώνοντας μείωση από το 36% πέρυσι. Επιπλέον, μόνο το 1% της έκτασης έχει σπαρθεί με ανοιξιάτικο σιτάρι, ευθυγραμμιζόμενο με το μέσο ποσοστό σποράς της πενταετίας.

Οι προβλέψεις υποδηλώνουν μείωση της έκτασης σποράς σιταριού σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, με τις προβλέψεις να δείχνουν μείωση από 49,575 σε 47,498 εκατομμύρια στρέμματα. Ειδικότερα, το χειμερινό σιτάρι αναμένεται να σημειώσει μείωση κατά 7,5%, ανερχόμενο σε 34,135 εκατ. στρέμματα.

Ανταπόκριση της αγοράς και τάσεις των τιμών

Τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο MATIF παρέμεινε κλειστό, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε ανταπόκριση στις συνθήκες καλλιέργειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου σημείωσαν πτώση των τιμών:

Το μαλακό χειμερινό σιτάρι SRW στο Σικάγο υποχώρησε κατά 0,6% στα 204,7 δολάρια/τόνο.

Το σκληρό χειμερινό σιτάρι HRW στο Kansas City μειώθηκε κατά 1,7% στα 211,5 $/t.


Το σκληρό εαρινό σιτάρι HRS στη Μινεάπολη παρουσίασε μείωση 1,6% στα 233,2 $/t.

Διεθνείς επιπτώσεις

Στις 28 Μαρτίου, οι εξαγωγές σιταριού από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 14,78 εκατ. τόνους, υποδηλώνοντας μείωση κατά 2,1 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με μόνο δύο μήνες να απομένουν για τη σεζόν, η επίτευξη των προβλεπόμενων από το USDA 19,3 εκατομμυρίων τόνων φαίνεται απίθανη.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή της ΕΕ προβλέπει μείωση της έκτασης σποράς μαλακού σιταριού, γεγονός που οδηγεί σε προβλεπόμενη μείωση της συγκομιδής κατά 4% σε 120,8 εκατομμύρια τόνους, τη χαμηλότερη από το 2020/21 MR.

Παγκόσμιες τάσεις προμηθειών

Η Κρατική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας (GFSA) προέβη πρόσφατα σε σημαντική αγορά αλευρώδους σίτου μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Αποκτώντας 795.000 τόνους αλευρόσπορου με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 12,5%, η αγορά αυτή, που έχει οριστεί για παράδοση τον Ιούνιο - Ιούλιο, ευθυγραμμίζεται με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό της Αιγύπτου. Η εν λόγω προμήθεια αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές εξαγωγής στο εγγύς μέλλον.

Επίδραση του καιρού στις τιμές

Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες για τις καλλιέργειες χειμερινού σιταριού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ξηρές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να στηρίξουν τις τιμές τις επόμενες ημέρες.

Αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ των γεωργικών συνθηκών, της δυναμικής της αγοράς και των παγκόσμιων τάσεων των προμηθειών, που διαμορφώνουν την πορεία της βιομηχανίας σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέραν αυτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις