Χρέη ΕΦΚΑ: Σχεδόν τα μισά ανείσπρακτα και άνω των 15 ετών!

Το 41,4% χρεών προς τον ΕΦΚΑ είναι ηλικίας άνω των 15 ετών και το 68% έχει συμπληρώσει 10ετία

Νέα αύξηση κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η εισπρακτική υπηρεσία του Οργανισμού, το ΚΕΑΟ εκτιμά, ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω από 15 δισ. ευρώ, είναι μη εισπράξιμες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, στο τέλος του Μαρτίου 2024 το συνολικό ποσό των χρεών προς τον ΕΦΚΑ εκτινάχθηκε σε 48,88 δισ. ευρώ, από 47,55 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, η αύξηση των χρεών κατά 378,26 εκατ. ευρώ, οφείλεται στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 47,31 εκατ. ευρώ.

Όμως, από τα 48,88 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι ποσό που υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΚΕΑΟ.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι δυσκολίες στην είσπραξη του συνόλου των χρεών, οδηγεί στον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.

Το Κ.Ε.Α.Ο., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει και με βάση τη νομοθεσία, εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.

Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

Από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ένα ποσό της τάξης που υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο και θα καταχωρηθεί στα «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Πρόκειται για “παραίτηση” του ΚΕΑΟ από τη διεκδίκησή τους, ενώ από την ανάλυση των οφειλών, στην πραγματικότητα τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που είναι ανείσπρακτα, είναι πολύ περισσότερα και ο βασικότερος λόγος είναι η ηλικία των χρεών, καθώς η πλειοψηφία του συνόλου των οφειλών, υπερβαίνει τα 15 χρόνια!

Από την ανάλυση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι από τις οφειλές ύψους 47.884.986.511 ευρώ, το 34,31% (ποσό 16.431.000.899 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 65,69% (ποσό 31.453.985.612 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα. Επίσης:

  • Οφειλές ύψους 19,7 δις. ευρώ ή το 41,4% έχουν βεβαιωθεί το έτος 2009 και προγενέστερα, δηλαδή είναι ηλικίας άνω των 15 ετών.
  • Οφειλές ύψους 33,2 δισ. ευρώ ή το 68% του συνόλου έχουν βεβαιωθεί από το 2014 και πίσω.

Οι διαπιστώσεις αυτές καταδεικνύουν τις δυσκολίες είσπραξης του συνόλου των χρεών, αφού πρόκειται για οφειλές οι οποίες έχουν διογκωθεί από τις προσαυξήσεις και οι περισσότεροι οφειλέτες, ακόμη και αν θέλουν να τα αποπληρώσουν και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεν μπορούν.

 

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις