Υποτροφίες για «Ολοκληρωμ​ένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων»

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) η Πρόσκληση Χορήγησης Υποτροφιών για την εκπόνηση Μεταδιδακτορικής έρευνας, ή τμήματος Διδακτορικής διατριβής, σε γνωστικά πεδία που εμπίπτουν στον τομέα Διαχείρισης των Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδατικών Πόρων, σε Πανεπιστήμια και Οργανισμούς της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, για το Ακαδημαϊκό Έτος 2014 -2015.
 
Η προκήρυξη αφορά σε συνολικά είκοσι δύο (22) Υποτροφίες που θα δοθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων», το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 85% από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) Περιόδου 2009-2014 και κατά 15% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Την επιστημονική ευθύνη και το συντονισμό έχει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), ενώ Διαχειριστής Προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων (Ε.Υ.Σ.ΠΕ.Δ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων.
 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος χρηματοδοτούνται δράσεις που αφορούν στη διαχείριση, προστασία και βελτίωση της παρακολούθησης των θαλάσσιων και εσωτερικών υδατικών πόρων σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά, σε έργα παροχής πόσιμου νερού σε νησιά, έργα που αφορούν στην εξοικονόμηση και τη βελτίωση του πόσιμου νερού, έργα βελτίωσης της παρακολούθησης των θαλάσσιων υδάτων, περιβαλλοντικής αποκατάστασης τοπικής εμβέλειας, σε δράσεις προώθησης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και σε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και μεταδιδακτορική έρευνα, σε συναφή προς το Πρόγραμμα γνωστικά πεδία, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των Δότριων χωρών.
 
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Γιάννης Μανιάτης : «Το Πρόγραμμα για την “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων”, εναρμονίζεται πλήρως με τον στρατηγικό στόχο που έχουν θέσει το ΥΠΕΚΑ και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Στοχεύουμε διαρκώς, στη βελτίωση, την συνεχή παρακολούθηση και την διασφάλιση της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των εσωτερικών υδάτων και θαλάσσιων πόρων της χώρας μας, με ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας και υιοθέτηση πρακτικών που επιτυγχάνουν την αειφόρο χρήση και διαχείριση των οικονομικά και οικολογικά πολύτιμων υδατικών πόρων.
Η ανάδειξη των δράσεων αυτών, μέσω μάλιστα και της αξιοποίησης εγχώριας τεχνογνωσίας με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής και της επιχειρηματικότητας σε περιοχές με οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα και οικονομικές δυσκολίες.»
 
Επισημαίνεται ότι, οι Υποτροφίες θα έχουν χρονική διάρκεια έως 18 διαδοχικούς μήνες και απευθύνονται σε διδάκτορες, ή υποψήφιους διδάκτορες, Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα ακόλουθα γνωστικά πεδία:
 
·        «Τεχνολογία - Διαχείριση Υδατικών Πόρων»,
·        «Τεχνολογία Περιβάλλοντος»,
·        «Θαλάσσια Χωροταξία - Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών»,
·        «Διαχείριση Περιβάλλοντος»,
·        «Θαλάσσια Οικολογία / Βιολογία – Υδροβιολογία»,
·        «Επιστήμη της Προστασίας και διαχείρισης Υδατικών Πόρων»,
·        «Υδατοκαλλιέργειες»,
·        «Θαλάσσιο Περιβάλλον»,
·        «Θαλάσσια Τεχνολογία»,
·        «Εξόρυξη Υδρογονανθράκων»,
·        «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε Θαλάσσιο Περιβάλλον – Παραγωγή   Ενέργειας από Υδατοπτώσεις»,
·         «Επιστήμες Περιβάλλοντος».
 
Οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, η διάρκεια και οι οικονομικές παροχές περιλαμβάνονται στο πλήρες κείμενο της Προκήρυξης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 9η  Ιανουαρίου 2015.
Οι αιτήσεις αποστέλλονται αποκλειστικά ταχυδρομικά (συστημένη επιστολή) στα γραφεία του ΙΚΥ- Τμήμα Διαγωνισμών (Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234, Νέα Ιωνία).
 
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών :

( http://www.iky.gr/ypotrofies-gia-ellines/ypotrofies-iky-eox )

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις