Πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης στις εξαγωγές με έμφαση στον πρωτογενή τομέα

Κοινή σύσκεψη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη πραγματοποιήθηκε χθες 21.12.14 στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία του ΣΕΒΕ.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η συζήτηση για την εξειδίκευση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και των τριών φορέων που αφορά στην υλοποίηση προγράμματος Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης 3.600 νέων ανέργων ηλικίας 18 έως 24 ετών για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικής Διεθνοποίησης με έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Μέσω του προγράμματος αυτού θα παρασχεθούν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και κατάρτιση και πιστοποίηση στους νέους ανέργους, με στόχο την ενίσχυση των προσόντων τους, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού με ειδικές γνώσεις και τεχνικές σε θέματα εξαγωγών προς όφελος των επιχειρήσεων, κατ’ αρχήν του Πρωτογενούς τομέα, που ενδιαφέρονται να έχουν διεθνή προσανατολισμό, αλλά και άλλων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θεωρεί ως μία μεταρρυθμιστική ενέργεια του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αφού όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά θα  στηρίξει την εξωστρέφεια εκπαιδεύοντας ανθρώπους που θα ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία αντί να προσανατολίζονται στο Δημόσιο. Η δε επιλογή του πρωτογενούς τομέα ως κεντρικού κλάδου στο εν λόγω πρόγραμμα είναι σημαντική, καθώς ο αγροδιατροφικός κλάδος είναι ένας κλάδος αιχμής, με σημαντική προσφορά, τόσο στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και στις εξαγωγές της, καθώς διαχρονικά περίπου το 17% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από το συγκεκριμένο κλάδο. Τόνισε δε την καινοτομία του προγράμματος καθώς, πέρα από τα προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών, προβλέπεται και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελουμένων.

Υπογράμμισε τη μακροχρόνια εμπειρία του ΣΕΒΕ που φέτος κλείνει τα 40 του χρόνια, στην εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα εξωστρέφειας, η οποία ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990 με προγράμματα που διοργάνωσε το νεοϊδρυθέν τότε Ινστιντούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Η ενασχόληση του ΣΕΒΕ με τον τομέα της εκπαίδευσης/κατάρτισης ενισχύθηκε από τη συμμετοχή του σε παλαιότερα προγράμματα  όπως το Leonardo Da Vinci που είχε ως στόχο την υλοποίηση ενός διεθνούς προγράμματος συνεχούς κατάρτισης - International Trade Management (ITM) Worldwide - πάνω στο εξαγωγικό εμπόριο. Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα αποτελέσματα του προγράμματος Εξωστρέφεια που υλοποιεί ο ΣΕΒΕ με τη συνεργασία της ΕΕΔΕ, του ΠΣΕ, του ΣΕΚ και του (πρώην) ΟΠΕ στο πλαίσιο του οποίου μόνο τα τελευταία 3 περίπου χρόνια ο ΣΕΒΕ έχει καταρτίσει 1.200 άτομα υλοποιώντας 50 σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα. Πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα αυτό για το ΣΕΒΕ είναι η απόκτηση του πιστοποιητικού μέλους του ΙΑΤΤΟ -International Association of Trade Training Organisations. To πιστοποιητικό ενέταξε τον ΣΕΒΕ σε ένα διεθνές δίκτυο πιστοποιημένων φορέων που παρέχουν κατάρτιση στο Διεθνές Εμπόριο, μαζί με το UKInstitute ofExports-Ηνωμένο Βασίλειο, το NASBITE-ΗΠΑ, το Australian Institute ofExport-Αυστραλία, το International TradeInstitute-Νότιος Αφρική και άλλους οργανισμούς. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, ο ΣΕΒΕ μπορεί πλέον να δίνει για θέματα εξωστρέφειας πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση.

Ο εκπρόσωπος και Μέλος των ΔΣ της ΕΕΔΕ και του ΠΣΕ κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην ανάγκη της αγοράς για νέα γενιά στελεχών εξειδικευμένων σε θέματα εξωστρέφειας από την οποία, μετά από πολύμηνο σχεδιασμό και διαβούλευση, προήλθε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τόνισε, ακόμα, ότι το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο της απασχόλησης αλλά της μεταβολής νοοτροπίας όσων συμμετάσχουν σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και ιδίως την παραγωγή και την εξωστρέφεια, οι οποίες πρέπει να προωθηθούν για να πάει μπροστά και η χώρα, ενώ, όπως επεσήμανε, οι συμμετέχοντες θα λάβουν διεθνή πιστοποίηση, η οποία θα δοθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: Η σύμπραξη αυτή προήλθε έπειτα από την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης από την πλευρά των φορέων στο πλαίσιο ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΕΚΤ του Υπουργείου Εργασίας.
Σκοπός της συνεργασίας:

·         Το Υπουργείο Εργασίας κατανέμοντας εμπροσθοβαρώς και με αποτελεσματικό τρόπο τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προχωράει στην προκήρυξη ειδικού προγράμματος για 15.000 ανέργους νέους ηλικιών 18 έως 24, το οποίο αφορά την εξειδικευμένη κατάρτιση των ανέργων σε ειδικότητες 4 τομέων της ελληνικής οικονομίας.

·         Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ των φορέων που αναφέρονται παραπάνω, αφορά 3.600 ανέργους και είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.360.000 €

·         Για ΠΡΩΤΗ φορά το Υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται συστηματικά και με θεσμικό τρόπο με φορείς της αγοράς, τους κοινωνικούς εταίρους, κλαδικούς φορείς και ενώσεις φορέων προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού σε επιλεγμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

·         Στόχος του υποπρογράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής

·         Αποτελεί ένα εκ των 7 υποπρογραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Δράσης «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για άνεργους νέους 18-24 ετών σε ειδικότητες που αφορούν σε τομείς αιχμής της Ελληνικής Οικονομίας»

·         Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στο να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος και της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προσόντων και δεξιοτήτων εργαζομένων και ειδικά των νέων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις