Οι ρουμανικές εξαγωγές μελιού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας αγγλόφωνης οικονομικής εφημερίδας "Nine O'Clock" από 23.03.2015, οι ρουμανικές εξαγωγές μελιού αντιπροσωπεύουν το 50-60% της εγχώριας παραγωγής, η οποία ανέρχεται σε 20.000 τόνους περίπου.

Πρώτος προμηθευτής είναι η Γερμανία, όπου κατευθύνεται το 80% των εξαγωγών, ενώ το υπόλοιπο 20% κατευθύνεται στην Ισπανία και στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αποτελούν και τους μεγαλύτερους καταναλωτές μελιού, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Μελισσοκομίας «Romania Beekeepers Association (ASA)», κατά την Εθνική Έκθεση Μελισσοκομίας. Επίσης, μικρές ποσότητες μελιού εξάγονται στην Κίνα και στην Μέση Ανατολή.

Εκείνο που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι οι ρουμανικές εξαγωγές, κατά κόρον, αφορούν σε «χύμα» μέλι, καθώς υπάρχουν δυσκολίες εξαγωγής συσκευασμένων προϊόντων στην Ευρώπη, αν δεν μεσολαβούν αξιόπιστοι διανομείς του προϊόντος.

Αναφορικά με το βιολογικό μέλι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παραγωγών μελιού (ΑCA) αναφέρθηκε στη θετική εκκίνηση της σχετικής παραγωγής το 2000 στη Ρουμανία, χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της μετατροπής των συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο αριθμός των παραγωγών βιολογικού μελιού αυξήθηκε σταδιακά από 132 το 2005 σε 335 και 584 το 2006 και 2008 αντίστοιχα, ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 1.200.

Η Ρουμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός μελιού στην Ευρώπη με περίπου 40.000 παραγωγούς στην χώρα, εκ των οποίων το 60% είναι μέλη της Ομοσπονδίας.

Ως προς το ελληνικό μέλι, σύμφωνα με το  Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου, είναι πρόσφορο το έδαφος για πραγματοποίηση εξαγωγών, καθώς υπερτερεί σε ποιότητα, γεύση και συσκευασία έναντι του ρουμανικού. Δεδομένου ότι η κατανάλωση μελιού εμπίπτει στις καταναλωτικές συνήθειες των Ρουμάνων, καθίσταται σχετικά ευχερής η είσοδος του ελληνικού προϊόντος στη ρουμανική αγορά, ενδεχομένως με όλα τα είδη, ιδίως με το θυμαρίσιο μέλι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις