Η κατανάλωση και η τιμή των ελαιών στην αγορά των ΗΠΑ

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η παρουσίαση των επιτραπέζιων ελαιών στη λιανική αγορά των ΗΠΑ η οποία έχει βελτιωθεί θεαματικά, οδηγώντας στην αύξηση του όγκου της κατανάλωσης ελαιών. Έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι επιτραπέζιες ελιές πωλούνταν αποκλειστικά σε γυάλινα δοχεία ή κονσέρβες και ήταν τοποθετημένες στο τμήμα των καρυκευμάτων στις περισσότερες υπεραγορές των ΗΠΑ. Ωστόσο, με την έλευση των αλυσίδων πιο εκλεπτυσμένων υπεραγορών (Wegman’s, The Fresh Market, Whole Foods), οι ελιές διατίθενται σε περισσότερες ποικιλίες ως μέρος των εκλεπτυσμένων ειδών διατροφής (delicatessen), ή στο τμήμα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών,όπου πωλούνται χύδην

Η πώληση των ελαιών κατά αυτό τον τρόπο έγινε δημοφιλής, με αποτέλεσμα το 26% πλέον των υπεραγορών (από 18% το 2006 )να διαθέτουν τις ελιές χύδην. Εν τούτοις, παρά τις σχετικές προωθητικές δράσεις, οι πωλήσεις του προϊόντος παρουσιάζει μείωση. 

 

Το γεγονός αυτό οφείλεται στη χαμηλή διείσδυση του προϊόντος στο καταναλωτικό κοινό, καθώς η ανάδειξη των ελαιών σε εκλεκτό προϊόν οδήγησε στην κατανάλωσή του από πιο εύπορους καταναλωτές, που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για ένα καλύτερης  ποιότητας προϊόν από αυτό που,  κατά την αντίληψή τους, περιέχεται σε ένα γυάλινο δοχείο ή μια κονσέρβα.

Οι τιμές των ελαιών ανά κιλό έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία έτη καθώς η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών
άλλαξε και μειώθηκε η ζήτηση των συσκευασμένων ελαιών ενώ αυξήθηκε αυτή των χύδην ελαιών ως εκλεκτά (delicatessen) προϊόντα των υπεραγορών.

Εντούτοις, η μετατόπιση αυτή μείωσε τον όγκο των πωλήσεων ενώ οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η μέση λιανική τιμή ανά κιλό των επιτραπέζιων ελαιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 7,80 δολάρια το 2004 σε 10,29 δολάρια το 2009),σημειώνοντας κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση πάνω από 6%.

Σύμφωνα με το Market Newsletter, June 2015, IOC οι τιμές των Ελληνικών επιτραπέζιων ελιών τον Ιούνιο του 2015, κυμάνθηκαν στα 3,36 δολάρια/κιλό, ήτοι +24% από τις τιμές της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους.

 

 

 


Όπως παρατηρείται και στην περίπτωση του ελαιολάδου, οι τιμές λιανικής των επιτραπέζιων ελαιών παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση στις τρεις διαβαθμισμένες ποιοτικά υπεραγορές, αφού κυμαίνονται από 10,64 δολάρια/κιλό έως 29,35 δολάρια/κιλό. Η διακύμανση αυτή, ομοίως με το ελαιόλαδο, οφείλεται όχι μόνο στις ποιοτικές διαφοροποιήσεις του προϊόντος, αλλά και στο πόσο αναβαθμισμένη θεωρείται συλλήβδην η εκάστοτε υπεραγορά (σε όρους ποιότητας και τιμής).

Παρατηρείται σημαντική αύξηση τιμών στις Η.Π.Α., γεγονός που γίνεται εμφανές από την άνοδο της μέσης τιμής των
υπεραγορών σε σχέση με το 2013. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς μειώνεται σταδιακά από το 2014, με μία παγκόσμια μείωση για τη περίοδο 2013-2014, κατά 2%. Παρόλα αυτά η συνολική παραγωγή
 της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με τη προηγούμενη περίοδο (2012-2013).

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατά το 2013-2014 παρήγαγε +135% (235 000 τόνους) περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, η Ιταλία +37,5% (79500 τόνους), ενώ η Πορτογαλία κυμάνθηκε στο ίδιο επίπεδο (17 500τόνους).
 

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η μείωση παραγωγής επιτραπέζιων ελιών της Ισπανίας στη διάρκεια της περιόδου 2013-2014 κατά -6% (538 000 τόνους). Τα υπόλοιπα μέλη του IOC (Συρία, Αργεντινή, Ιράν, Τουρκία, Αλγερία κλπ.) αντιμετώπισαν τη πτώση της παραγωγής τους κατά -7% συνολικά.


Σύμφωνα με το Market Newsletter του IOC, June 2015.
http://www.internationaloliveoil.org/news/view/682-year-2015-news/611-
market-newsletter-june-2015

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις