Μείωση Κρητικών εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο

Μείωση κατά 5% παρουσίασαν οι εξαγωγές της Κρήτης το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ως αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της μειωμένης παραγωγής και της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, οι Κρητικές εξαγωγές έφτασαν τα 199,2 εκ. ευρώ, έναντι των 209,7 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 27 %, φτάνοντας τους 189.691 τόνους, σε σύγκριση με τους 259.716 τόνους το 2018.
Όσον αφορά στους Νομούς και για την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές από το Ν. Ηρακλείου, το Ν. Λασιθίου και το Ν. Ρεθύμνης μειώθηκαν κατά 1,6%, 62,8% και 30,8% αντίστοιχα, ενώ ο Ν. Χανίων είναι ο μοναδικός που παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 22% σε αξία και 16% σε ποσότητα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη πτώση των κρητικών εξαγωγών δήλωσε: «Διατηρούμε αισιοδοξία για το κλείσιμο του έτους με θετικό πρόσημο, πάντα σε συνάρτηση με τον όγκο εξαγωγών του ελαιολάδου, το οποίο αποτελεί το 35,4% του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και το 62% του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις