Αύξηση στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ συνεχίζονται τον Αύγουστο του 2019.Η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2019 ανήλθε σε 12,07 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018. Καθώς η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 0,2% στα 9,14 δισ. ευρώ, το πλεόνασμα του εμπορίου αγροτικών προϊόντων για τον Αύγουστο ανήλθε σε 2,93 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 29% στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Αυτά είναι μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της μηνιαίας εμπορικής έκθεσης για τον Αύγουστο του 2019, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Συγκρίνοντας τις μηνιαίες τιμές εξαγωγής τον Αύγουστο του 2019 με τον Αύγουστο του 2018, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν για την Κίνα (283 εκατ. ευρώ), τις ΗΠΑ (αύξηση 192 εκατ. ευρώ) και την Ιαπωνία (αύξηση 69 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στις εξαγωγές της ΕΕ προς το Χονγκ Κονγκ, τη Λιβύη (κατά 66 εκατομμύρια ευρώ) και την Αλγερία (κατά 48 εκατομμύρια ευρώ).
 Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυξήθηκε η αξία της πρόσληψης γεωργικών προϊόντων της ΕΕ από την Ουκρανία (αύξηση κατά 198 εκατομμύρια ευρώ), η Βραζιλία (αύξηση κατά 94 εκατομμύρια ευρώ) και ο Καναδάς (αύξηση κατά 74 εκατομμύρια ευρώ). Στο άλλο άκρο του πίνακα σημειώθηκε πτώση της αξίας των εισαγωγών από τις ΗΠΑ (μείωση κατά 153 εκατ. ευρώ), της Νότιας Αφρικής (μείωση 59 εκατ. ευρώ) και της Ινδονησίας (πτώση 51 εκατ. ευρώ). 

Υπήρξε αύξηση των τιμών εξαγωγής ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού (άλμα 142 εκατ. ευρώ), χοιρινό κρέας (αύξηση κατά 132 εκατ. ευρώ), οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ (μέχρι 125 εκατ. ευρώ), σκόνη γάλακτος και ορός γάλακτος αύξηση κατά 82 εκατ. ευρώ) και τυριών (αύξηση κατά 52 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, σημειώθηκε σημαντική μείωση των εξαγωγών ζώντων ζώων (74 εκατ. ευρώ), τεύτλων και ζαχαροκάλαμου (κατά 52 εκατ. ευρώ), ακατέργαστων δερμάτων (31 εκατ. Ευρώ), φυτικών ελαίων (εκτός από φοινικέλαιο και ελαιόλαδο) ( πτώση 21 εκατ. ευρώ) και μπύρα (κάτω από 20 εκατ. ευρώ). 

Οι αυξήσεις των εισαγωγών σημειώθηκαν για τους ελαιούχους σπόρους (εκτός από τις σάλτσες σόγιας) (κατά 147 εκατ. ευρώ), τα ακατέργαστα σιτηρά (αύξηση κατά 113 εκατ. ευρώ), την αιθανόλη (αύξηση 42 εκατ. ευρώ), το σιτάρι (αύξηση κατά 42 εκατ. ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμα (έως 41 ευρώ). Εν τω μεταξύ, σημειώθηκε μείωση της αξίας ορισμένων εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των μη φρυγμένων καφέ και τσαγιού (κάτω από 103 εκατ. ευρώ), των σπόρων σόγιας (πτώση 58 εκατ. ευρώ), του φοινικέλαιου (πτώση 49 εκατ. ευρώ), των εσπεριδοειδών (μείωση κατά 48 εκατ. ευρώ) και χυμών φρούτων (κάτω από 43 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις