Ηράκλειο: Μειωμένη παραγωγή αλλά μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξαγωγές σταφυλιού

Στάση αναμονής για τις εξαγωγές του σταφυλιού, αλλά και αισιοδοξία μετά τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις αγορές του εξωτερικού τηρούν οι παραγωγοί του Ηρακλείου.

Το εμπορικό ενδιαφέρον είναι αρκετά υψηλό και από τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να κορυφωθεί η παραγωγή της σουλτανίνας, καθώς αυτή την περίοδο οι σταφυλοπαραγωγοί προχωρούν στις τελευταίες τους εκτιμήσεις για να αρχίσουν στη συνέχεια με ...φουλ ρυθμούς τον τρύγο και την μεταφορά του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων σε χώρες της Ευρώπης.

“Υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Φέτος είναι μία όψιμη χρονιά σε σχέση με πέρυσι και αυτό σημαίνει πως θα πάμε πίσω μία εβδομάδα με δέκα ημέρες. Εκτιμούμε πως η κορύφωση της παραγωγής θα έρθει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου”, τόνισε μιλώντας στο ekriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.

“Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, από την Αγγλία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Είχε χρόνια να συμβεί αυτό στις εξαγωγές της σουλτανίνας. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι μαζικές εξαγωγές ώστε να καλυφθούν οι αγορές που και φέτος έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και ζητούν το κρητικό σταφύλι”, σημείωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Η κατάσταση στους αμπελώνες

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, η κατάσταση συνολικά στους αμπελώνες, δείχνει μια μείωση της φετινής παραγωγής του επιτραπέζιου σταφυλιού, της τάξης του 50%. Οι ζημιογόνες αιτίες είναι τρείς: Ο καύσωνας, η ανεμοθύελλα που είχε πλήξει τα αμπέλια και οι βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί πριν από περίπου 15 ημέρες. “Υπάρχουν ευτυχώς και πολλά αμπέλια που έχουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι και τα οποία δεν έχουν πάθει ζημιές από τα παραπάνω φαινόμενα”, τόνισε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόεδρο των Αμπελουργών, ο τρύγος για τη σουλτανίνα ξεκίνησε στις πρώιμες περιοχές ωστόσο οι μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, οπότε και θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την φετινή παραγωγή.

Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού, παρά το μέτρο της απόσταξης κρίσης, το οποίο και υιοθέτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αξίζει να αναφερθεί πως από το Ηράκλειο έχουν υποβληθεί μόλις 12 αιτήματα από οινοποιία, για κάλυψη 7.400 τόνων...

Οι τιμές

Όσο για τις τιμές παραγωγού, οι ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορέσουν να γίνουν από την επόμενη Δευτέρα. “Στις πρώιμες ποικιλίες η τιμή ξεκινά από 0,90 και φτάνει το 1,30 ευρώ. Από τις 3 Αυγούστου θα έχουμε μια εικόνα και για την υπόλοιπη παραγωγή”, ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης.,

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις