Η ΕΕ περιορίζει τις εξαγωγές στο Χονγκ Κονγκ λόγω της νομοθεσίας
Χονγκ Κονγκ Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Τρίτη (28 Ιουλίου) να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμού στο Χονγκ Κονγκ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση και καταστολή, αφού το Πεκίνο επέβαλε έναν αμφιλεγόμενο νέο νόμο περί ασφάλειας.

Το μπλοκ εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το νέο νόμο, λέγοντας ότι θα διαβρώσει σοβαρά τις ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ που έπρεπε να προστατεύονται υπό τους όρους της παράδοσής του από τη Βρετανία στην Κίνα.

Η ΕΕ αγωνίστηκε να συμφωνήσει για μια ενωμένη αντίδραση στην Κίνα. Τα κράτη μέλη είναι βαθιά διχασμένα για το αν θα αντισταθούν στο Πεκίνο - έναν εξαιρετικά σημαντικό εμπορικό εταίρο - ή να προσπαθήσουν να συνεργαστούν με αυτό.

Ωστόσο, μετά από πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν την Τρίτη να περιορίσουν τις εξαγωγές στο Χονγκ Κονγκ τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την «εσωτερική καταστολή, την παρακολούθηση των εσωτερικών επικοινωνιών ή την επιτήρηση στον κυβερνοχώρο».

«Η ΕΕ θεωρεί ότι η εθνική νομοθεσία ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ… είναι θέμα σοβαρής ανησυχίας», δήλωσε δήλωση του συμβουλίου της ΕΕ, όπου έχουν την έδρα όλων των ηγετών των κρατών μελών.

«Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την εκτεταμένη διάβρωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που έπρεπε να παραμείνουν προστατευμένες έως τουλάχιστον το 2047.»

Μαζί με τον περιορισμό των εξαγωγών, η ΕΕ θα λάβει επίσης μέτρα για τη στήριξη του πληθυσμού της πρώην βρετανικής αποικίας, χορηγώντας βίζα, υποτροφίες και ακαδημαϊκές ανταλλαγές για να διευκολύνει τους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ανέφεραν διπλωμάτες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας είπε ότι με τον νέο νόμο περί ασφάλειας, «έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε το Χονγκ Κονγκ διαφορετικά από την ηπειρωτική Κίνα» όσον αφορά την εξαγωγή εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστολή.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή των συνθηκών έκδοσης με τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βρετανία, μετά από παρόμοιες κινήσεις αυτών των χωρών σχετικά με το νέο νόμο.

Ο πρώην αποικιακός ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, η Βρετανία, ανέστειλε τη συνθήκη έκδοσής της την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι ο νόμος περί ασφάλειας έχει «αλλάξει σημαντικά βασικές υποθέσεις», συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για δίκη σε συγκεκριμένες υποθέσεις στην ηπειρωτική Κίνα.

Το Πεκίνο επιμένει ότι απαιτείται νόμος για την ασφάλεια για την αποκατάσταση της σταθερότητας στον οικονομικό κόμβο μετά από παρατεταμένες πολιτικές αναταραχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις