Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές εν μέσω κορωνοϊού
Ευρωπαϊκές Εξαγωγές Κορωνοϊός

Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλεί πρόσθετους προβληματισμούς για την ταχύτητα της ανάκαμψης των οικονομιών της ευρωζώνης από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς οι εξαγωγές τους καθίστανται πιο ακριβές και μειώνεται η ανταγωνιστικότητά τους. Σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,178 δολάριο, όταν προ έτους ήταν στο 1,063 δολάριο.

Οι συνέπειες της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου γίνονται αισθητές στις μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ που εξάγουν σε τρίτες χώρες. Η Ελλάδα πλήττεται εν μέρει από την ανατίμηση του ευρώ καθώς οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων και οι τουριστικές υπηρεσίες της καθίστανται πιο ακριβές για όσους πελάτες των ελληνικών επιχειρήσεων συναλλάσσονται με δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, διευθυντή του Centre for European Policy Studies ο συνδυασμός ανοικτής οικονομίας και εξάρτησης από τις εξαγωγές σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται. Όσοι πιέζουν για έναν ισχυρότερο διεθνή ρόλο για το ευρώ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι ενώ μια τέτοια μετατόπιση μπορεί να είναι επιθυμητή από γεωπολιτική άποψη, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες. Για μια εξαιρετικά ανοιχτή οικονομία όπως η ευρωζώνη, σίγουρα οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις περιλαμβάνουν και σημαντικά μειονεκτήματα.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις