Εξαγωγές: Άλμα 43% στα καλοκαιρινά φρούτα

Συνεχίζοντας την εντυπωσιακή πορεία του κλάδου το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων καταγράφουν άνοδο κατά 43% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Οι εξαγωγές των ελληνικών κερασιών ήδη έχουν καταγράψει ρεκόρ όλων των εποχών με αύξηση 47,1% το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με πέρσι με τα καρπούζια να ακολουθούν επίσης ανοδική πορεία με άνοδο 15,2%, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Στα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα, οι εξαγωγές των ροδάκινων γύρισαν σε θετικό πρόσημο κατά 3,3% έναντι πέρσι, οι εξαγωγές σε νεκταρίνια επίσης παρουσιάζουν ζήτηση, ενώ μόνο οι εξαγωγές σε βερίκοκα μειώθηκαν κατά -7,7%.

«Καθώς βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου που είναι μήνας διακοπών των Ευρωπαίων, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι  λόγω πανδημίας οι καταναλωτές οι οποίοι παρέμειναν στις χώρες τους αύξησαν την οικιακή κατανάλωση το τελευταίο δεκαπενθήμερο» λέει στο insider.gr o ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης.

O ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών και θερινά φρούτα με «προβληματισμό όμως ως προς την απορρόφηση ή όχι της παραγωγής των προϊόντων μας δεδομένης της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης ελλείψει και τουριστών».

Όσον αφορά στην παραγωγή των χειμερινών φρούτων, όπως επισημαίνει, εξελίσσεται ομαλά ως προς την ποιότητα και την ποσότητα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση  προϊόντων ατυποποίητων και κατ' ευθεία απ τον αγρό  χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους» σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Τα ρεκόρ στις εξαγωγές εν μέσω πανδημίας

Την περίοδο την πανδημίας τα ελληνικά φρούτα έγιναν ανάρπαστα στο εξωτερικό με τους καταναλωτές να αναζητούν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Συνολικά το πρώτο  τετράμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του  Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, τα πορτοκάλια κατέγραψαν 55,4% αύξηση σε αξία και 26,2% σε όγκο, τα λεμόνια με 84,3% σε αξία και 26,4% σε όγκο, τα ακτινίδια με 33,5% σε αξία και 11,8% σε όγκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές σε ακτινίδια που καταγράφηκε το 2020, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 3η θέση παγκοσμίως μετά την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία, στις εξαγωγές των συγκεκριμένων φρούτων και συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις 5 κορυφαίες χώρες όσον αφορά στην παραγωγή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις