Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών
Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών

Οι εξαγωγές πορτοκαλιών,  λεμονιών εσοδείας 2019/2020 ουσιαστικά έχουν περαιωθεί τυπικά τέλος Σεπτεμβρίου Ήδη βρισκόμαστε ενόψει έναρξης συγκομιδής & εμπορίας της νέας σοδειάς.  

Οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει ουσιαστικά εκτοξευθείσες και καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών με + 47,1% σε σχέση με πέρσι ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τ. με τις τιμές αυξημένες. 

Οι εξαγωγές ροδάκινων συνεχίζουν με μικρούς ρυθμούς ευρισκόμενες στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου Επίσης οι εξαγωγές των νεκταρινιών παρουσιάζουν υστέρηση έναντι πέρυσι  Οι εξαγωγές των βερικόκων ουσιαστικώς περαιώθηκαν με -8,5% σε 20.685.έναντι 22.618 τόνους , λόγω μειωμένης παραγωγής. 

Εν αντιθέσει οι εξαγωγές των καρπουζιών ουσιαστικώς περατώθηκαν με καταγραφή ρεκόρ όλων των εποχών και σ αυτό το προϊόν ,αυξημένες +16%206.104 τόνους, έναντι 177.675 τ. της αντίστοιχης περσυνής περιόδου.     

Εξακολουθεί η επιβράδυνση στην ροή των εξαγωγών σταφυλιών που παρατηρείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αναμένεται μια βελτίωση της ζήτησης μετά την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου με εκτίμηση ως προς τις τιμές στα σημερινά επίπεδα και της τάσης εξοικονόμησης δαπανών των καταναλωτών λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Η ζήτηση σε φρούτα και λαχανικά ήταν υψηλή τους τελευταίους έξι μήνες της πανδημίας, λόγω Covid , και το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας δεν είχε ποτέ  καλύτερες επιδόσεις από αυτές των τελευταίων μηνών

Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προσαρμόσθηκαν εγκαίρως στις απαιτήσεις για ασφάλεια που σχετίζεται με τον Covid  - εκπαίδευση εργαζομένων, τήρηση αποστάσεων κ.α όπως προβλέπονται από σχετικά προς τούτο θεσμοθετηθέντα πρωτόκολλα υγιεινής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι του καταναλωτή.

Διαπιστώνεται μια πραγματική επανάσταση στην  ευαισθητοποίηση για κατανάλωση υγιεινών  φρούτων και λαχανικών με τους καταναλωτές να αναζητούν ποιοτικά προϊόντα και να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι αυτό ενώ θέλουν όμως να γνωρίζουν από πού προέρχεται το προϊόν, πως και πού παρήχθη αλλά και τι καλλιεργητικές πρακτικές ακολούθησαν οι καλλιεργητές του.

Υπάρχουν ενδείξεις όμως ότι η αναπόφευκτη παγκόσμια ύφεση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει , με ανησυχητικά σημάδια, ακόμη και το τομέα των φρούτων και λαχανικών κατά συνέπεια είναι καθοριστική η ανάγκη διατήρησης της φήμης των φρούτων και λαχανικών της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία)ή για «βιομηχανική χρήση» υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.

Αρκετά  φορτία ανώριμων ακτινιδίων έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές που δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες – κλούβες , bins επαναχρησιμοποιούμενα και κάποια συσκευασμένα χειρωνακτικά στον αγρό.

Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο  εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα. 

Η παραγωγή των χειμερινών προϊόντων είναι καλή και τα προϊόντα ποιοτικώς καλά και ήδη άρχισαν και οι πρώτες συγκομιδές λεμονιών και ακτινιδίων.

                                      

 

 

 
 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις