Έσωσαν κάπως την κατάσταση οι εξαγωγές αγαθών το 2020
Έσωσαν κάπως την κατάσταση οι εξαγωγές αγαθών το 2020

Μπορεί οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας να βούλιαξαν φέτος, αλλά η εικόνα αυτή οφείλεται πρωτίστως στη δραματική πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών λόγω της μείωσης των τουριστικών εσόδων (78% έναντι του 2019) που προκάλεσε η πανδημία. Οι εξαγωγές αγαθών όμως, παρά τη μεγάλη πτώση των πετρελαιοειδών, πήγαν καλά κι έσωσαν εν μέρει την κατάσταση, με τα βιομηχανικά αγαθά και χημικά να ενισχύουν σημαντικά τις διεθνείς πωλήσεις τους. Oπως προκύπτει από την επεξεργασία των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία πραγματοποίησαν το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων από κοινού με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι ελληνικές εξαγωγές στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων πετρελαίου, μειώθηκαν κατά 11,3% και διαμορφώθηκαν στα 25 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα και λίγο περισσότερο υποχώρησαν οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα, κατά 14,5%, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στο δεκάμηνο κατά 20%.

Μεγάλα κέρδη

Αν εξαιρέσουμε ωστόσο τα προϊόντα πετρελαίου, η εικόνα για τις εξαγωγές αντιστρέφεται, καθώς στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου παρουσίασαν μικρή αλλά σημαντική αύξηση κατά 1,8%, σε αντιδιαστολή με τις εισαγωγές που κατέγραψαν μείωση κατά 6%. Πρωταγωνιστές της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, με μεγάλα κέρδη, αναδείχθηκαν τα βιομηχανικά προϊόντα και τα χημικά.

Συγκεκριμένα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι εξαγωγές του κλάδου βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 18,2%, ακολουθούμενες από την κατηγορία ποτά και καπνός (που εμφάνισε αύξηση 8,1%) και τα χημικά (που εμφάνισαν αύξηση 5,4%), ενώ οριακά αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2019 ήταν οι εξαγωγές των τροφίμων & ζώντων ζώων (1,6%) και των λαδιών (1,8%). Στον αντίποδα, πολύ μεγάλη πτώση, που άγγιξε το 40% σε σχέση με τις εξαγωγές του 2019, σημείωσε ο κλάδος των πετρελαιοειδών/καυσίμων, καθώς η πανδημία όχι μόνο συμπίεσε κάθετα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου αλλά οδήγησε και σε μείωση της ζήτησης για καύσιμα λόγω του περιορισμού των μεταφορών. Εκτός της πτώσης των καυσίμων, σημαντική ήταν επίσης η μείωση των εξαγωγών πρώτων υλών στο δεκάμηνο, η οποία έφτασε στο 15,2%.

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις