Αύξηση σε εγχώρια ζήτηση και εξαγωγές ενέργειας λόγω ψύχους
Αύξηση σε εγχώρια ζήτηση και εξαγωγές ενέργειας λόγω ψύχους

Το δριμύ ψύχος των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα οδήγησε σε αύξηση της εγχώριας ενεργειακής ζήτησης κατά 11% την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ανοδική ήταν η πορεία και των εξαγωγών ρεύματος καθώς πολικό κρύο αύξησε τις ενεργειακές ανάγκες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες πίεσαν προς τα πάνω τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στη νεοσυσταθείσα day-ahead αγορά (DAM) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ).

Όπως καταγράφουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), την περασμένη εβδομάδα (11 Ιανουαρίου –17 Ιανουαρίου), σημαντική αύξηση κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της αγοράς, διαμορφούμενη στα 55,24 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Η τιμή αυξήθηκε κατά 8.87% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας υψηλό τεσσάρων εβδομάδων. Ως …από μηχανής θεός, η υψηλή παραγωγή ενέργειας από τις μονάδες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς συγκράτησε τις τιμές από περαιτέρω αυξήσεις.

10% αύξηση της ενεργειακής ζήτησης

Σχετικά με την εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού, αυτή ξεπέρασε τη 1 TWh. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο ΕΧΕ διαμορφώθηκε στις 1,191 GWh (γιγαβατώρες) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (168 GWh). Ειδικότερα, η ζήτηση κορυφώθηκε στις 158.031 MWh την περασμένη Κυριακή (17/1), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Δευτέρα (11/1) στις 129.323 MWh και με τη συνολική εγχώρια ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1.023.085 MWh, δηλαδή πιο υψηλά κατά 10.81% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 923.312 MWh.

Πάνω από το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε τη μέση τάση (περίπου 183 GWh) και τη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών (περίπου 656 GWh). Οι υπόλοιπες ποσότητες, δηλαδή περί τις 157 GWh, αντιστοιχούσαν στην υψηλή τάση, δηλαδή στην ενεργοβόρα βιομηχανία.

 

Ρεκόρ παραγωγής τα υδροηλεκτρικά

Οι μονάδες ΑΠΕ, με εβδομαδιαία παραγωγή 320 GWh, συμμετείχαν με 31% στο ενεργειακό μείγμα της εβδομάδας. Εντυπωσιακές ήταν ωστόσο οι επιδόσεις των υδροηλεκτρικών μονάδων οι οποίες κάλυψαν το 17% της ζήτησης, εγχέοντας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας 175 GWh (+123% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σημειώνοντας υψηλό 145 εβδομάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νερά είχαν καλύψει μόλις το 8% του ενεργειακού μείγματος.

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 473 GWh, καλύπτοντας το 46% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 137 GWh, κάλυψε το 13% της ζήτησης ηλεκτρισμού (από 10% την περασμένη εβδομάδα).

Όσο για τις καθαρές εισαγωγές, αυτές περιορίστηκαν κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, ανήλθαν σε 84.976 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται το περασμένο Σάββατο (16/1), διαμορφούμενη στις 14.214 MWh.

 

Στα ύψη οι εξαγωγές

Το ελληνικό ενεργειακό σύστημα παρέμεινε εξαγωγικό για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 167.966 MWh, εκ των οποίων 30.814 MWh, εξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη (14/1) και αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα που εξήχθη.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις