Μετά το Brexit, οι γερμανικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 30%

Το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει μείωση κάθε χρόνο από το 2016, όταν οι Βρετανοί τάχθηκαν στο δημοψήφισμα που έγινε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Destatis.

Επίσημη πλέον από την 1η Ιανουαρίου, η έξοδος της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση έδωσε τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων με την ΕΕ και οδήγησε στην εφαρμογή νέων διαδικασιών για τις εμπορικές συναλλαγές που δημιούργησαν δυσκολίες για ορισμένους κλάδους.

Για το σύνολο του 2020, οι γερμανικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 15,5% συγκριτικά με το 2019, που ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση από την κρίση του 2009.

Η αξία των προϊόντων "made in Germany" που παραδόθηκαν μέσω της Μάγχης έφθασε συνολικά τα 66,9 δισεκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, συγκριτικά με 89,0 δισεκατ. το 2015, πριν από το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τη Destatis.

Οι εισαγωγές στη Γερμανία με προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 34,7 δισεκ. ευρώ την περασμένη χρονιά, πτώση της τάξης του 9,6% συγκριτικά με το 2019, με τη μείωση να επιταχύνεται το δεύτερο εξάμηνο στο 16,2%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 2019 ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, χάνοντας δύο θέσεις σε σχέση με το 2015, πριν από το δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις