Αγροτική ανάπτυξη & εξαγωγές - Πυλώνες ευημερίας
Αγροτική ανάπτυξη & εξαγωγές - Πυλώνες ευημερίας

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το "11th Annual Capital Link Sustainability Forum" με τίτλο "Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον - Οικονομία - Κοινωνία", την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη. H Capital Link για 11η χρονιά παρουσίασε ένα πανόραμα πρωτοβουλιών και δράσεων που θα καθορίσει την επόμενη μέρα, εντάσσοντας την κοινωνική πρόοδο ως βασική στρατηγική και «φωτίζοντας» τις απαραίτητες συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εν μέσω πανδημίας.

Το διήμερο συνέδριο είχε ένα πρόγραμμα μεστό, ποιοτικό, υψηλών προδιαγραφών, με τη συμμετοχή ανώτατων εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ένα συνέδριο που κάλυψε όλα τα σημαντικά θέματα και πρωτοβουλίες που συντελούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Κοινωνικό και Οικονομικό Μετασχηματισμό. 

Ο τομέας της Αγροτικής ανάπτυξης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου με τον τίτλο: 

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΠΥΛΩΝΕΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ 

  • κ. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  • κ. Παύλος Μασούρος, Managing Partner - Masouros & Partners Attorneys

Ο κ. Παύλος Μασούρος, Managing Partner - Masouros & Partners Attorneys, δήλωσε: «Παρά την ύφεση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο ελληνικός αγροτικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο συγχωνεύσεων και εξαγορών που πραγματοποιούν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα. Στρατηγικοί επενδυτές από το εξωτερικό προβαίνουν διαρκώς σε προσφορές για την εξαγορά ελληνικών εταιριών αγροτεχνολογίας, νεοφυών και μη. Μόνο το 2021 έχουμε εως σήμερα συμβουλεύσει σε σχέση με συγχωνεύσεις και εξαγορές στον αγροτικό τομέα που ξεπερνούν συνολικά τα 75εκ Ευρώ και αναμένουμε το μέγεθος αυτό να αυξηθεί κι άλλο στο δεύτερο μισό του 2021 καθώς η παγκόσμια οικονομία θα αφήνει πίσω της την πανδημία.
Ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει για χρόνια υποφέρει από χαμηλή συσσώρευση κεφαλαίου, αλλά τώρα οι ξένοι επενδυτές αναμένουν, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου θα λάβουν μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και άλλων επιδοτήσεων με προέλευση την Ε.Ε., κι αναμένεται, έτσι, εντακτικοποίηση των σχετικών κεφαλαιακών επενδύσεων. Οι αγροτικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν την ερχόμενη δεκαετία κάνοντας έτσι τον αγροτικό κλάδο ένα κρίσιμο τομέα της ελληνικής Οικονομίας.»

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιο της συζήτησης με τον κ. Μασούρο, τόνισε τα εξής: «Στην κρίση της πανδημίας είδαμε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και η ενίσχυση των επενδύσεων και σε άλλους τομείς πέραν του τουρισμού, που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Ξεκινάμε μια σημαντική στρατηγική ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, και συγκεκριμένα στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την ιχθυοκαλλιέργεια. Η δυνατότητα των εξαγωγών και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αυτό που χρειάζεται είναι να επενδύσουμε στην καθετοποίηση, το rebranding και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. 
Η πολιτική και φορολογική σταθερότητα, η γεωγραφική θέση της χώρας, το κλίμα μας, η διατροφική ποιότητα των προϊόντων είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να προσελκύσουν τον ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών στον αγροτικό τομέα. Η δική μας προσπάθεια είναι αυτά τα προϊόντα να τα αναδείξουμε ως χαρακτηριστικό της σύγχρονης ταυτότητας του Έλληνα αλλά και ως κομμάτι της εμπειρίας που λαμβάνουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας από το εξωτερικό, που είναι βέβαιο ότι θα γίνουν και οι καλύτεροι διαφημιστές τους πίσω στις πατρίδες τους. Δική μας αποστολή είναι να δημιουργήσουμε τα δίκτυα και να εφαρμόσουμε την κατάλληλη εξωτερική πολιτική ώστε τα προϊόντα μας να φθάσουν εκεί και να μπορούν να τα αγοράσουν οι καταναλωτές.  
Η επανατοποθέτηση και το rebranding των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων σε ό,τι αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους για την υγεία και τη διατροφή αποτελούν καθοριστικό λόγο προσέλκυσης επενδύσεων στον αγροτικό τομέα της χώρας, καθώς έχουν προφανή προστιθέμενη αξία και συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με όμοια προϊόντα που παράγονται σε άλλες περιοχές. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελούν τα δυο βασικά εργαλεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομής, εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, και κατασκευής φραγμάτων, κάτι που δεν έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο στόχος είναι αυτά τα έργα να γίνουν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να προκληθεί μόχλευση κεφαλαίων κάτι που δύναται να τριπλασιάσει το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί. Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής, τομέα στον οποίο η χώρα μας υστερεί σε σχέση με άλλα κράτη. 
Επιπλέον, θέλουμε να εργασθούμε εντατικά στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης όσων ήδη απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, αλλά και να εστιάσουμε σε νέους ανθρώπους, είτε νέους σε ηλικία είτε προερχόμενους από άλλα επαγγέλματα, που θα εισέλθουν στην αγροτική οικονομία και θα αξιοποιήσουν νέες και καινοτομικές μεθόδους. Στόχος είναι να επενδύσουμε στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων τα οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν προστιθέμενη αξία. Αξιοποιούμε αυτήν την περίοδο τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε, να κατευθύνουμε και να αξιοποιήσουμε σωστά όλους αυτούς τους σημαντικούς πόρους.» 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις