Αλμα 23,37% στις ελληνικές εξαγωγές προς Γερμανία
Αλμα 23,37% στις ελληνικές εξαγωγές προς Γερμανία

Σημαντική αύξηση κατά 23,37% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία το α’ τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας τα 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, η συγκεκριμένη επίδοση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών καπνού (211%), φρέσκων φρούτων (58,3%) και ηλεκτρικών συσσωρευτών (56,3%).

Οι κλάδοι αυτοί καθώς και αυτός της φαρμακοβιομηχανίας (του οποίου το μερίδιο ως ποσοστό επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία ανήλθε στο 13%) σημειώνουν τα τελευταία χρόνια δυναμική αύξηση της εξωστρέφειας και ειδικότερα της παρουσίας τους στη γερμανική αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι τον Μάρτιο οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 237 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 31,67% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (180 εκατ. ευρώ).

Στο 5,9% το μερίδιο τυριών & γιαουρτιών

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις υποκατηγορίες των προϊόντων, από τα τρόφιμα ξεχωρίζουν το τυρί και το γιαούρτι (+30%) και με μερίδιο 5,89%, τα φρέσκα φρούτα (+58,26%), τα μη κατεψυγμένα λαχανικά (+9,22%) και τα παρασκευασμένα φρούτα/ ξηροί καρποί, μία κατηγορία ωστόσο η οποία έχασε έδαφος στο ξεκίνημα του 2021 (-5,43%).

Τα κορυφαία ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα

Εξαγωγές: Η σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με άλλες μεσογειακές -ανταγωνίστριες των προϊόντων της- χώρες και μάλιστα με διαφορά.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις