Βιολογικά προϊόντα: Αυξήθηκε η κατανάλωση αλλά μειώθηκαν οι εισαγωγές
Βιολογικά προϊόντα: Αυξήθηκε η κατανάλωση αλλά μειώθηκαν οι εισαγωγές

Αυτή την τάση καταγράφει σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι  το 2020, η ΕΕ εισήγαγε 2,79 εκατομμύρια τόνους βιολογικών βιολογικών αγροδιατροφικών προϊόντων σημειώνοντας μείωση 1,9% σε σύγκριση με τους 2,85 εκατομμύρια τόνους που εισήχθησαν το 2019. Εμπορεύματα (που περιλαμβάνουν δημητριακά, φυτικά έλαια και ελαιούχους σπόρους, σάκχαρα, γάλα σε σκόνη και βούτυρο, καφές και κακάο) αντιπροσώπευαν το 48% των εισαγωγών του 2020 σε όγκο και το 29% σε αξία.

Σε ό,τι αφορά άλλα πρωτογενή προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κρέατος, φρούτων, λαχανικών, γιαουρτιού γάλακτος και μελιού), αντιπροσώπευαν το 42% των εισαγωγών σε όγκο και το 53% σε αξία.

Ο μεγαλύτερος όγκος βιολογικών προϊόντων εξακολουθεί να εισέρχεται στην ΕΕ μέσω της Ολλανδίας, με 31% των εισαγωγών. Ακολουθούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, με αντίστοιχα το 18%, το 11% και το 10% των βιολογικών προϊόντων, που εισάγονται από αυτές τις χώρες στην ΕΕ.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι όσον αφορά τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ είναι ο Ισημερινός (12%), η Δομινικανή Δημοκρατία (9%), η Κίνα (8%) και η Ουκρανία (8%). Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 64% των βιολογικών εισαγωγών το 2020.

Παράλληλα, όσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων, η μεγαλύτερη κατηγορία είναι τροπικά φρούτα, ξηροί καρποί και μπαχαρικά που αντιπροσωπεύουν το 30% του όγκου ή 0,84 εκατομμύρια τόνοι, ακολουθούμενο από προϊόντα ελαίου (8% ή 0,23 εκατομμύρια τόνους), ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο (7% ή 0,19 εκατομμύρια τόνους) και λαχανικά (5% ή 0,15 εκατομμύρια τόνους).


Πηγή:insider.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις