Incofruit Hellas: Πιο δύσκολες και πιο δαπανηρές οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στο ΗΒ
Incofruit Hellas: Πιο δύσκολες και πιο δαπανηρές οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στο ΗΒ

«Από 1/7/2022 τα ζωικά και φυτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα και λαχανικά που εισάγονται στο Η.Β από την ΕΕ, θα χρειάζονται υγειονομικά πιστοποιητικά εξαγωγής και θα μπορούσαν να σταματήσουν στα σύνορα για δαπανηρούς ελέγχους. Οι επιχειρήσεις που εισάγουν αγαθά από την ΕΕ θα  αντιμετωπίσουν επιπλέον χρεώσεις με την εισαγωγή του επόμενου επιπέδου ελέγχων, προσθέτοντας περισσότερη γραφειοκρατία και κόστος στις εισαγωγές».

Το παραπάνω σχολιάζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) στο εβδομαδιαίο δελτίο του, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ευρωπαϊκά τελωνεία και κατ’ επέκταση στις παραδόσεις εμπορευμάτων λόγω Brexit.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται παρατηρούνται καθυστερήσεις στο Γαλλικό λιμάνι του Καλαί σε φορτωμένα φορτηγά με εμπορεύματα για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την προσπάθεια τους να περάσουν από τους τελωνειακούς ελέγχους. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται στις παραδόσεις οφειλόμενες στους νέους κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου.

«Οι ειδικοί του κλάδου κατηγορούν αυτή τη διαταραχή στην «τρομερή» νέα γραφειοκρατία του Brexit», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γ. Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας ότι «οι τελωνειακοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι τα προβλήματα οφείλονται εν μέρει στο νέο σύστημα πληροφορικής της κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι εισαγωγές από την ΕΕ πρέπει να διεκπεραιώνονται χρησιμοποιώντας την Υπηρεσία Μετακίνησης Οχημάτων Εμπορευμάτων (GVMS) που διαχειρίζεται η HMRC».
Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία (7 -14/1/2022) εξαγωγών που αναρτά το ΥπΑΑΤ και επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 60.977 τόνους (μειωμένες κατά 16%).

Για τα πορτοκάλια και τη νέα χρονιά η ροή εξαγωγών είναι χαμηλή, η ζήτηση χαμηλότερη, καθώς επίσης και η κατανάλωση. Την ίδια στιγμή, οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων και για τις χώρες της Βαλκανικής από υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία.

Για τα μανταρίνια η ζήτηση παραμένει σταθερή

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-14/1/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 31.179 τόνους (μείωση κατά 26,5% έναντι πέρυσι).

Από 1/9/2021 έως και 14/1/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 101.518 τόνους (αύξηση κατά 8,7%) εκ των οποίων προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες κατευθύνθηκαν 28.526 τόνοι (ήτοι 27,5% του συνόλου έναντι 24.798 τόνων από πέρυσι).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις