Μαζικές αντιδράσεις για λουκέτο ΟΠΕ - Ινστιτούτου Συσκευασίας

 

Τουλάχιστον 300 εξαγωγικές επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς, μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι απορρίπτουν το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης γα την διακοπή λειτουργίας του ΟΠΕ προώθηση εξαγωγών και του Ινστιτούτου Συσκευασίας.

Τις διαπιστώσεις, παρεμβάσεις  στη δημόσια διαβούλευση καθώς και στο forum διαλόγου για την ίδρυση μια νέας ΔΕΚΟ που θα αποτελεί  μεταμφίεση του Invest in GREECE με προίκα αρμοδιότητες, την περιουσία και την τεχνογνωσία του ΟΠΕ  για τα εξαγωγές διαβιβάζει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ο ΣΥΟΠΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕ).

Αίτημα των κλάδων και των εργαζομένων είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εκτός του ότι πλήττει ανεπανόρθωτα την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα της χώρας, υπηρετεί, επισημαίνει ο ΣΥΟΠΕ,  προσωπικές στρατηγικές στελεχών του συγκεκριμένου υπουργείου.

Στις παρατηρήσεις της δημόσιας διαβούλευσης διατυπώνεται βάσιμη κριτική ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν παρουσιάζονται και δεν λαμβάνονται υπόψη τα κρίσιμα εκείνα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων των συγχωνευόμενων φορέων (ιδίως του ΟΠΕ  ΑΕ)  και δεν προσδιορίζεται, παράλληλα, ο τρόπος επίτευξης του οικονομικού σκοπού του εγχειρήματος.

Επίσης, είναι σαφέστατη η θέση του συνόλου του Εξαγωγικού κόσμου της χώρας για συνέχιση της αυτόνομης πορείας και ενίσχυσης του ΟΠΕ.  Ήδη και με την δική μας συμμετοχή στην διαβούλευση έχουμε επισημάνει ότι η πρόβλεψη των «συμψηφισμών» μεταξύ Δημοσίου και ΟΠΕ  ΑΕ αποτελεί σκοτεινό σημείο των προτεινόμενων διατάξεων και οδηγεί σε άσκοπες και μη επιθυμητές, για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου, διενέξεις. Έχουμε επισημάνει, ακόμη, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ΟΠΕ ΑΕ, οι οποίες με την προτεινόμενη λύση καθίστανται αναντίρρητα και αυτόματα ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους και δίνεται η εντύπωση ότι ίσως επιχειρηθεί η νομοθετική διαγραφή (απόσβεσή) τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις