Eξαγωγές σιταριού: Εκτινάσσονται στα ύψη από τη Νότια Αμερική για να αντισταθμίσουν τη «χασουρα» στη Μαύρη Θάλασσα
Eξαγωγές σιταριού: Εκτινάσσονται στα ύψη από τη Νότια Αμερική για να αντισταθμίσουν τη «χασουρα» στη Μαύρη Θάλασσα

Η Βραζιλία, ένας παραδοσιακός καθαρός εισαγωγέας σιταριού, έχει εκμεταλλευτεί την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών, τη μείωση των παγκόσμιων προμηθειών και τις αυξημένες διεθνείς τιμές για να επεκτείνει τις εξαγωγές της.

«Οι εξαγωγές του 2021/22, οι οποίες προσαρμόστηκαν κατά 800.000 τόνους αυτόν τον μήνα σε 2,5 εκατομμύρια, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το σύνολο του περασμένου έτους και είναι λίγο κάτω από το ρεκόρ του 2010/11», δήλωσε το USDA στην έκθεσή του April Grain: World Markets and Trade.

Η Βραζιλία, η οποία συνήθως αυξάνει τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο και μειώνεται τον Απρίλιο, έχει εξάγει 2,1 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής φέτος. Οι μηνιαίες εξαγωγές τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έφτασαν όλα σε επίπεδα ρεκόρ. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η Βραζιλία έχει επεκτείνει σημαντικά τις εξαγωγές της στη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, το Μαρόκο, το Πακιστάν και την Τουρκία.

Η Αργεντινή, εν τω μεταξύ, είναι συνήθως κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας σιταριού. «Οι εξαγωγές του 2021/22 προσαρμόστηκαν κατά 500.000 τόνους αυτόν τον μήνα σε 15,0 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 56 τοις εκατό από πέρυσι και ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2017/18 κατά 1,0 εκατομμύριο τόνους», ανέφερε η έκθεση.

Η Αργεντινή συνήθως ενισχύει τις εξαγωγές τον Νοέμβριο μετά τη συγκομιδή, κορυφώνεται τον Ιανουάριο και πέφτει τον Απρίλιο. Οι εξαγωγές ανέρχονται συνολικά σε 11,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής φέτος και οι εξαγωγές του Φεβρουαρίου σημείωσαν ρεκόρ.

Τα στοιχεία φόρτωσης σκαφών δείχνουν ότι οι εξαγωγές τον Μάρτιο παρέμειναν πάνω από 2,0 εκατομμύρια τόνους. Εκτός από τη Βραζιλία που αγοράζει συχνά, οι κύριοι προορισμοί περιλαμβάνουν την Ινδονησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Χιλή, την Κένυα και τη Νιγηρία.

Οι ευαίσθητες ως προς τις τιμές αγορές εισαγωγών, ειδικά στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, συνεχίζουν να έχουν ισχυρή ζήτηση για ανταγωνιστικό σιτάρι, καθώς το ουκρανικό σιτάρι συνήθως σε χαμηλότερη τιμή παραμένει απρόσιτο. Οι προσφορές εξαγωγών της Αργεντινής παραμένουν λίγο κάτω από τα 400 $/τόνο, ενώ οι μοναδιαίες αξίες εξαγωγών της Βραζιλίας ήταν κατά μέσο όρο 295 $/τόνο τον Φεβρουάριο, καθιστώντας και τις δύο προελεύσεις μια ελκυστική εναλλακτική λύση εν μέσω κλιμακούμενων παγκόσμιων τιμών και υποστηρίζοντας εξαγωγές ρεκόρ και σχεδόν ρεκόρ το 2021/22.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις