Agri Innovation expo: Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο επίκεντρο της Καινοτομίας 28-30 Σεπτεμβρίου!
Agri Innovation expo: Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο επίκεντρο της Καινοτομίας 28-30 Σεπτεμβρίου

Στο επίκεντρο την Καινοτομίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει την  Agri Innovation expo ( https://agrinnovation.aua.gr/ ), μετουσιώνοντας το υψηλό επίπεδο έρευνας που εκπονείται από τις ερευνητικές του ομάδες, στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας παρουσιάζοντας περισσότερα από 30 καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Σκοπός της Agri Innovation expo είναι η προώθηση της καινοτομίας και η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των μελών του Πανεπιστημίου μας, προς όφελος τόσο των ιδίων των ομάδων που συμμετέχουν όσο και της κοινωνίας και οικονομίας, ευρύτερα. Επιπλέον, θα δώσει την ευκαιρία:

  •     στους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν από κοντά τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες του ΓΠΑ,
  •     στις ερευνητικές ομάδες να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στους παραγωγικούς φορείς,
  •     στους επενδυτές και εκπροσώπους επιχειρηματικών, επενδυτικών και τεχνολογικών funds που θα επιθυμούσαν να χρηματοδοτήσουν ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα,
  •     στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες,
  •     στο ευρύ κοινό να γνωρίσει ένα διαφορετικό «πράσινο» πανεπιστήμιο

Γιατί να έρθει κάποιος στην έκθεση:

  •     για να γνωρίσει το ΓΠΑ με επίκεντρο την καινοτομία,
  •     να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της αγροδιατροφής,
  •     να ενισχύσει την συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας με τους παραγωγικούς φορείς,
  •     να «δοκιμάσει» από κοντά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας,
  •     να δικτυωθεί μέσα από το πιο δυναμικό κομμάτι του ΓΠΑ,

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 10: Καινοτόμα εργαλεία για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας  του ελληνικού μελιού και ελαιόλαδου με Συνδυασμό Σύγχρονων Τεχνικών

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ

Ελαιόλαδο θεωρείται ο χυμός του καρπού της ελιάς της Ευρωπαϊκής (Olea europea L.). Το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο έλαιο που καταναλώνεται στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής και της παραδοσιακής ελληνικής  διατροφής. Αποτελεί πηγή καλών για την υγεία λιπαρών, λιποδιαλυτών βιταμινών και ουσιών με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Το μέλι είναι το γλυκό φυσικό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. Αποτελεί πηγή φυσικών σακχάρων και περιέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι διαφορετικές ποικιλίες μελιού, όπως θυμαρίσιο, ελάτης, πεύκου κ.ά. διακρίνονται για τις διαφορές που έχουν στο χρώμα, στο άρωμα, στη γεύση και στη γενικότερη σύστασή τους σε θρεπτικά και άλλα συστατικά.
 

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙΟΥ

Τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι, πολύ συχνά υπόκεινται σε νοθεία. Με τα οικονομικά κίνητρα να είναι πολύ ισχυρά, οι αναφορές περί υποκατάστασης με προϊόντα υποδεέστερης ποιότητας, ψευδούς δήλωσης για τη γεωγραφική/βοτανική τους προέλευση και λανθασμένης επισήμανσης στην ετικέτα, καθιστούν αμφισβητήσιμη τη «γνησιότητα» πρώτων υλών/προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο και καταλήγουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

ΣΤΟΧΟΙ


α) Ανάπτυξη καινοτόμων «εργαλείων για την εκτίμηση ποιότητας/γνησιότητας ελαιόλαδου, μέλιου).
β) Ανάπτυξη πρωτοκόλλων ταυτοποίησης ως εργαλείο προφύλαξης από οικονομικές κυρώσεις και διασφάλισης
του κύρους τους.
γ) Προστασία καταναλωτή από σύγχρονα φαινόμενα νοθείας, μέσω ενίσχυσης της κριτικής του ικανότητας ώστε
να επιλέγει ελληνικά γνήσια/μη νοθευμένα προϊόντα, υψηλού επιπέδου ποιότητας.
 

Ερευνητικό πρόγραμμα QuaAuthentic_GR υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ
– ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π.
Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)

Χορηγός επικοινωνίας: agrocapital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις