Οι τράπεζες της Ουγγαρίας θα τριπλασιάσουν την παροχή φυσικού αερίου στη Σλοβακία

Η Ουγγαρία θα τριπλασιάσει την χωρητικότητα μιας διασύνδεσης αγωγών φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία έως το 2024, επιτρέποντας στον αγωγό να μεταφέρει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη (2 Ιουνίου).

Η αύξηση θα γίνει σημαντική μόλις τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου του Νότου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω των Βαλκανίων προς την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Peter Szijjarto, υπενθυμίζοντας πρόσφατη συμφωνία με τη Ρωσική Gazprom.

Η Ουγγαρία βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής του Balkan Stream, μια επέκταση του αγωγού Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten κοντά στη Βιέννη.

Ο αγωγός εγκαινιάστηκε επίσημα στις αρχές του 2020, αλλά η κατασκευή συνεχίζεται γύρω από τα Βαλκάνια για να γίνει μια βιώσιμη αντικατάσταση για την κύρια διαδρομή που το ρωσικό αέριο ακολουθούσε παραδοσιακά προς την Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα στοχεύει να ολοκληρώσει το τμήμα της έως το τέλος του έτους, καθώς επιθεώρησε την κατασκευή των έργων με τον επισκεπτόμενο πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς.

Η Ουγγαρία έχει επίσης εργαστεί για να εξασφαλίσει εναλλακτικές διαδρομές και πηγές φυσικού αερίου για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, η οποία έχει αποδειχθεί ευαίσθητη στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο παρελθόν.

Η Βουδαπέστη δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετούς παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω λιμένα ΥΦΑ στην Κροατία μόλις τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021.

Δείτε επίσης