Γαλλία: Φάρμα τροφοδοτεί με αέριο ολόκληρη κοινότητα χάρη στις αγελάδες

Με έναν διαφορετικό και οικολογικό τρόπο θα τροφοδοτείται από εδώ και στο εξής με φυσικό αέριο μια κοινότητα στη Νορμανδία της Γαλλίας.

Μία αγρότισσα της περιοχής, θέλοντας να επεκτείνει τη γεωργική της δραστηριότητα πέρα από την αναπαραγωγή αγελάδων και τις καλλιέργειες και να ενισχύσει παράλληλα την κυκλική οικονομία, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη λεγόμενη “αναερόβια πέψη”, μια βιολογική διαδικασία παραγωγής καυσίμων από βιοδιασπάσιμα υλικά.

Η παραγωγή, στην προκειμένη, γίνεται με οργανικά απόβλητα – κυρίως κοπριά ζώων – τα οποία τοποθετούνται σε χωνευτήριο, όπου οι μικροοργανισμοί δημιουργούν αέριο μέσω της διαδικασίας ζύμωσης. Μόλις καθαριστεί σύμφωνα με το απαιτούμενο πρότυπο, το αέριο τροφοδοτείται στο ενεργειακό δίκτυο.

Με αυτόν τον τρόπο, μία μόνο φάρμα καλύπτει τη ζήτηση φυσικού αερίου μιας ολόκληρης κοινότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να θερμαίνουν τα σπίτια τους. Για να καλύψει το κόστος, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, η Delphine Cousin, ιδιοκτήτρια της φάρμας. έλαβε χρηματοδότηση 778.252 ευρώ, από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η αναερόβια πέψη είναι μια διεργασία που χρησιμοποιείται πλατιά ως πηγή ανανεώσιμης μορφής ενέργειας. Το βιοαέριο που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως καύσιμο σε αεριοκινητήρες συνδυασμένης θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, ή να αναβαθμιστεί σε φυσικό αέριο ποιότητας βιομεθανίου. Το παραγόμενο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προϊόν της πέψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως λίπασμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις