Φυσικό Αέριο: Αρνητικό το μεταβατικό καθεστώς στα σχέδια για πράσινη χρηματοδότηση της ΕΕ
Φυσικό Αέριο:πράσινη χρηματοδότηση της ΕΕ

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο δεν θα χαρακτηριστούν ως «βιώσιμες» ή «μεταβατικές» επενδύσεις στην Ευρώπη, εκτός εάν πληρούν τα όρια εκπομπών που είναι τόσο χαμηλά που κανένας δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να συμμορφωθεί, σύμφωνα με τα σχέδια κανόνων της ΕΕ.

Τα νέα πρότυπα θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της αειφόρου οικονομικής ταξινόμησης της ΕΕ, η οποία καθορίζει το είδος των επενδύσεων που συμβάλλουν ουσιαστικά στον αγώνα της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η αποτυχία απόκτησης της πράσινης ετικέτας της ΕΕ θα μπορούσε να στερήσει αυτούς τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε επενδύσεις που θεωρούνται φιλικές προς το κλίμα.

Για να χαρακτηριστεί ως «βιώσιμη» επένδυση, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει να εκπέμπουν περισσότερα από 100 γραμμάρια ισοδυνάμου CO2 ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τα σχέδια κανόνων.

Όμως, το όριο των 100g CO2 θα αποτρέψει επίσης την επισήμανση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου ως τεχνολογίας «μετάβασης» στο δρόμο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία, αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειες της Πολωνίας να αντικαταστήσει τον γηράσκοντα στόλο ρυπογόνων σταθμών άνθρακα με καθαρότερες μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες εκπέμπουν κατά μέσο όρο τη μισή ποσότητα CO2.

Οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένων κύκλων «βρίσκονται σήμερα στα 350-300g σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές σε χώρες όπως η Πολωνία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να θεωρήσουν τις επενδύσεις CCGT ως μεταβατική δραστηριότητα», δήλωσε ο James Watson, γενικός γραμματέας της εμπορικής ένωσης Eurogas.

«Περιμένουμε απόλυτα το φυσικό αέριο να χαρακτηριστεί ως« μετάβαση »δραστηριότητα», είπε. «Όμως, το όριο των 100g δεν θα το επιτρέψει δυστυχώς», είπε.

Οι περιβαλλοντολόγοι, από την πλευρά τους, χαιρέτισαν το σχέδιο κανόνων της ΕΕ για το κλείσιμο της πόρτας για επενδύσεις σε ορυκτά αέρια που χαρακτηρίζονται «πράσινες».

«Το λόμπι φυσικού αερίου είχε απορρίψει οριστικά το βασικό αίτημά του», δήλωσε η Rebecca Vaughan, αναλυτής που παρακολουθεί τη βιομηχανία που ασκεί πιέσεις για το InfluenceMap που ανέφερε το Reuters.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποφάσισε να σταματήσει όλη τη χρηματοδότηση των ακαθάριστων ορυκτών έργων από το τέλος του 2021, μια κίνηση που χαιρέτισαν οι πράσινοι ακτιβιστές.

«Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο βρισκόμαστε τώρα: το ορυκτό αέριο δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Dave Jones από την Ember, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για το κλίμα που επικεντρώνεται στην παγκόσμια μετάβαση ηλεκτρικής ενέργειας.

"Ίσως είναι απογοητευτικό ακόμη και ότι η ταξινόμηση δεν έθεσε το μηδέν ως το όριο", δήλωσε ο Jones στην EURACTIV.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του φυσικού αερίου λένε ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητα για τη μετάβαση της Ευρώπης στις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής του κλίματος της ΕΕ, Frans Timmermans, δήλωσε ότι «το φυσικό αέριο πιθανότατα θα είναι απαραίτητο για τη μετάβαση από τον άνθρακα σε βιώσιμη ενέργεια Και βασικοί νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επίσης υποστηρίξει το αέριο όταν εκτοπίζει τον άνθρακα.

Οι εκπομπές από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 12% στην Ευρώπη πέρυσι, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.

Το άλλο μισό αντικαταστάθηκε από φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο που εκτοξεύει περίπου 50% λιγότερο άνθρακα από τον άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Στη Βαρσοβία, ο φόβος είναι ότι η Πολωνία θα στερηθεί την ίδια ευκαιρία με τις χώρες της Δυτικής ΕΕ.

«Υπάρχει μια αντίληψη για το αέριο να είναι καύσιμο μετάβασης», δήλωσε ο Wojciech Dabrowski, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ενεργειακού ομίλου PGE της Πολωνίας.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί το φυσικό αέριο παίζει σημαντικό ρόλο στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στρατηγική της Polska Grupa Energetyczna»,

Η Πολωνία θα αντιταχθεί στο όριο των 100 g όταν υποβληθεί για έγκριση σε εθνικούς αντιπροσώπους της ΕΕ, κατανοεί η EURACTIV. Άλλες χώρες της ανατολικής ΕΕ, οι οποίες συνυπέγραψαν έγγραφο για τη στήριξη του φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος, αναμένεται να το αντιταχθούν επίσης, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας, αυξάνοντας τους φόβους για διαίρεση Ανατολής-Δύσης για την κλιματική αλλαγή.

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ακόμη υιοθετήσει έναν πανευρωπαϊκό στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη ανάλυση - και χρήμα - προτού καταστήσει τον στόχο εθνική υποχρέωση.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να δοκιμάσουν μια συμφωνία σχετικά με τον κλιματικό στόχο του 2030 του μπλοκ, που θεωρείται ως βασικό ορόσημο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις