Επιδοτήσεις τέλος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ

Επιδοτήσεις τέλος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, οι οποίες μέχρι πρόσφατα καταβάλλονταν από την ΑΗΚ. Ο ημικρατικός οργανισμός, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στο ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ, ενημερώνει με σχετική επιστολή τους παραγωγούς, ότι από τώρα και στο εξής θα καταβάλλει μόνο το κόστος αποφυγής.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη προβληματισμό στους ιδιώτες παραγωγούς, καθώς τα όσα προνοούνταν στα συμβόλαια που αρχικά είχαν υπογράψει ανατρέπονται. Το έλλειμμα στο Ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ, ανέρχεται σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, στα 6,5 εκ. ευρώ. 
 

Με απόφαση του στις 2//6/2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, αποφάσισε όπως σταματήσει την καταβολή της επιδότησης από το Ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ, καθώς η μείωση της τιμής του καυσίμου, διαφοροποίησε σημαντικά προς τα κάτω το κόστος αποφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ, ενισχύεται από τη χρέωση που υπάρχει σε όλους ανεξαιρέτως τους πελάτες της ΑΗΚ, η οποία ανέρχεται σε 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα.

Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, το οποίο καλείται πλέον άμεσα να δώσει λύση στο πρόβλημα το οποίο χρονολογείται. Από την πλευρά της, η ΑΗΚ, η οποία κατέβαλλε μέχρι πρότινος όλο το ποσό στους ιδιώτες παραγωγούς, δηλαδή τόσο το κόστος αποφυγής, όσο και την επιδότηση, λαμβάνοντας στη συνέχεια τη διαφορά.

Όπως ειδικοί εξήγησαν στο SigmaLive, στην Κύπρο όπου το κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής είναι το πετρέλαιο, η μείωση της τιμής, έχει δημιουργήσει ανάγκη αύξησης των εσόδων του ταμείου ΑΠΕ. Αυτό διότι το κόστος αποφυγής είναι μειωμένο.

Παράδειγμα: Eάν η εγγυημένη διατίμηση για την στήριξη ενός συστήματος ΑΠΕ είναι 20 σεντ ανά παραγόμενη κιλοβατώρα και το κόστος αποφυγής είναι 12 σεντ ανά κιλοβατώρα τότε τα επιπλέον 8 σεντ ανά κιλοβατώρα καταβάλλονται από το ταμείο ΑΠΕ. Εάν τώρα το κόστος αποφυγής μειωθεί (λόγο της χαμηλής τιμής του πετρελαίου) στα 9 σεντ ανά κιλοβατώρα τότε η συνεισφορά του ταμείου ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά 3 σεντ ανά κιλοβατώρα δηλαδή θα φτάσει τα 11 σεντ ανά κιλοβατώρα.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Διευθυντής του Τμήματος Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Ξήχειλος, ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον των Επιτροπών Εμπορίου και Οικονομικών της Βουλής, οι οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου που κατέθεσε το Τμήμα. Αυτή τη στιγμή, ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ-ΕΞΕ, δεν έχει εγκριθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει, διευκρίνησε, λέγοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες από κοινού με την ΑΗΚ, ώστε να τύχει έγκρισης.

Πλέον είπε, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργήθηκε λόγω της απρόβλεπτης μείωσης των τιμών του πετρελαίου, επιβάλλεται μια έκτακτη πράσινη φορολογία η οποία θα κατανεμηθεί μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών. 

sigmalive.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις