Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΠΣΕΑ, ύψους 20 εκατ. € για αποζημιώσεις πυρκαγιών στη Χίο και την υπόλοιπη χώρα

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων,Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πυρκαγιά μαστιχοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς του Νομού Χίου.


·    Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΠΣΕΑ, ύψους 20 εκατ. € για αποζημιώσεις πυρκαγιών στη Χίο και την υπόλοιπη χώρα.  
·    Τα 10 εκατ. € θα δοθούν ειδικά για τις πυρκαγιές της Χίου στις περιοχές των Μαστιχοχωρίων, της Ιωνίας, των Καμποχώρων και της Ομηρούπολης και σε άλλα χωριά.
·    Θα αποζημιωθούν και οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες.
·    Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα για την «αναγέννηση» των βοσκοτόπων στα νησιά και ειδικά στη Χίο.
·    Με ικανοποιητικό ρυθμό η πορεία των σημαντικών αρδευτικών έργων στο νησί.


Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Aθανάσιου Τσαυτάρη έχει ως εξής:

«Επισταμένα έχετε καταθέσει στη Βουλή πολλές ερωτήσεις, όπως και άλλοι βουλευτές της Χίου, δείχνοντας την ευαισθησία σας για το νησί σας ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και πριν τις πυρκαγιές όμως είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα συγκεκριμένα σημαντικά αρδευτικά έργα, ειδικά για το μεγάλο έργο της «Κόρης Γεφύρι» που μόλις αναφέρατε.
Θέλω να σας πω ότι λίγες από τις άσπρες τρίχες που προσετέθησαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός είναι για να λύσω αυτό το «γόρδιο δεσμό» του προγράμματος «Κόρης Γεφύρι». Ξέρετε πολύ καλά ότι ήταν ένα έργο της Γ’ προγραμματικής περιόδου, δηλαδή εντάχθηκε από το 2004 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη όπως και το άλλο στο οποίο αναφερθήκατε, καθώς έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού. Γνωρίζετε την ευαισθησία μου, ιδιαίτερα για τα νησιά, το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να διαχειριστούμε σωστότερα και την τελευταία σταγόνα νερού. Καταβάλλω μεγάλες προσπάθειες και χαίρομαι που σας λέω αυτή τη στιγμή ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, έχει αναλάβει εργολάβος, ο οποίος εργάζεται εντατικά και στην πρόσφατη σύσκεψη που κάναμε στο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητήσατε να λυθεί το πρόβλημα με τον τεχνικό σύμβουλο. Σας δώσαμε χρήματα και γι’ αυτό κάνω έκκληση σε εσάς ως νέο βουλευτή και στους άλλους, να ξοδέψετε το μισό χρόνο από  τη βουλευτική σας δραστηριότητα επιτόπου στο συγκεκριμένο έργο, «Κόρης Γεφύρι».

Είναι η τελευταία ευκαιρία, τελειώνει η τέταρτη προγραμματική περίοδος, το έργο πλέον προχωρά ικανοποιητικά και μπορώ να σας πω ότι έχουμε μεγάλη ευκαιρία γιατί τώρα ο νέος εργολάβος δουλεύει κανονικά, λύθηκαν τα προβλήματα της επίβλεψης, λύθηκαν τα προβλήματα του τεχνικού συμβούλου. Σας παρακαλώ λοιπόν και θα έρθω και εγώ ο ίδιος στο νησί σας σε λίγο καιρό, να το δω επιτόπου, γιατί θέλω να σιγουρέψω ότι στους λίγους μήνες που μένουν πρέπει να τελειώσουμε αυτό το τόσο σημαντικό, για το νησί σας, αρδευτικό σύστημα. Σε ότι αφορά στο άλλο έργο εξελίσσεται καλύτερα. Η απορρόφησή του είναι κοντά στο 70% και είμαι σίγουρος ότι αν ακολουθηθούν αυτοί οι ρυθμοί- είναι βέβαια νέο έργο εξίσου σημαντικό, μικρότερο μεν, αλλά εξίσου σημαντικό για το νησί- και με τη δική σας βοήθεια και των υπηρεσιών μας, θα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε σύντομα».

Δευτερολογία

«Σε ότι αφορά στο θέμα των πυρκαγιών. Είπα και στη Βουλή, από την πρώτη στιγμή, επιστρέφοντας τότε από την παρακολούθηση των ζημιών, πως ό,τι είναι σοδιά και αφορά αγρότες θα το πληρώσει γρήγορα ο ΕΛΓΑ και το πλήρωσε.
Είχαμε όμως δύο μεγάλα προβλήματα σε ότι αφορά στις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν, ειδικά τα μαστιχόδενδρα, και αναφέρομαι σε αυτά γιατί εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Στη συνέχεια θα αναφερθώ στο εξίσου σημαντικό θέμα των βοσκοτόπων. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί άπτονται της κτηνοτροφίας μας.

Σε ότι αφορά στα μαστιχόδενδρα: Όπως προβλέπουν οι νόμοι και το κοινοτικό δίκαιο στο τέλος κάθε έτους πηγαίνουμε τα στοιχεία των ζημιών που υπέστη η χώρα συνολικά και κάνουμε ένα φάκελο ΠΣΕΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενικά οι αγρότες είναι απογοητευμένοι από αυτό το μέτρο και από τη διεργασία γιατί συνήθως καθυστερεί έως  δύο και τρία χρόνια, η έγκρισή τους . Όταν όμως η Χώρα μας και το λέω με περηφάνια αυτό, γιατί ξόδεψα πολύ χρόνο στις Βρυξέλλες να το αλλάξω, πηγαίνει στην Ευρώπη τεκμηριωμένα, δίνει αντικειμενικά επιχειρήματα και προσπαθεί να εξηγήσει σωστά τις θέσεις της, τότε τα καταφέρνει.
Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι πριν δύο μέρες εγκρίθηκαν τα ΠΣΕΑ του 2012 για τις πυρκαγιές τόσο της Χίου, όσο και για τις υπόλοιπες πυρκαγιές του τόπου μας, ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 ειδικά για τις πυρκαγιές της Χίου στις περιοχές των Μαστιχοχωρίων, της Ιωνίας, των Καμποχώρων και της Ομηρούπολης και σε άλλα χωριά. Αυτό γίνεται πρώτη φορά. Δηλαδή είναι η πρώτη φορά που μέσα σε ένα πεντάμηνο έχουμε για λογαριασμό μας την έγκριση των ΠΣΕΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και στις λεπτομέρειές του. Αναφέρομαι στη Χίο, οι ζημιές όπως αποτιμήθηκαν απεδείχθη εκ των υστέρων- θυμάστε σε αυτή την αίθουσα σας είχα πει «περιμένετε γιατί ο μαστιχοφόρος θάμνος μπορεί να ξαναβλαστήσει όταν θα έρθει η Άνοιξη και πέσουν οι βροχές» και πραγματικά φαίνεται ότι μεγάλα κομμάτια έχουν αναβλαστήσει- ότι ευτυχώς δεν ήταν τόσο μεγάλες. Πάρα πολλοί όμως παραγωγοί περίμεναν,γιατί, όπως ξέρετε θα πρέπει ο παραγωγός να δει αν δεν πετάξει, έχει δύο λύσεις, ή να το ξηλώσει και να βάλει καινούριο ή να κάνει πιο βαθιά κοψίματα- κλαδέματα μπας και πετάξει. Αυτές οι δαπάνες είναι σημαντικές, είτε αφορούν στα κλαδέματα και τα εργατικά, είτε αφορούν στην επαναφύτευση των μαστιχόδενδρων.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά ζητήσαμε, θυμηθείτε σας το είχα υποσχεθεί, να καλυφθούν και οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν καλύπτονταν από τις δηλώσεις του ΕΛΓΑ. Λέω λοιπόν ότι αμφότερα έχουν λυθεί και για πρώτη φορά μας δίνεται η δυνατότητα χάρις στην υποστήριξη που δώσαμε ειδικά για το μαστιχόδενδρο και αυτού του σημαντικού προϊόντος μας, που λέγεται μαστίχα Χίου.

Έχει απομείνει πλέον μόνο μια γραφειοκρατική διαδικασία όπου πρέπει ο ΕΛΓΑ να επισημάνει ποια δένδρα έχουν αντικατασταθεί, ποια δένδρα έχουν «πετάξει» κατά περιοχή και θα δείτε ότι σύντομα θα πληρωθούν και επίσης σας θυμίζω ότι πριν πάει ο φάκελος των ΠΣΕΑ στην Ευρώπη περνάει πρώτα από το Λογιστήριο για να σιγουρευτούν ότι υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις.

Αν έχω την ανοχή σας ένα δευτερόλεπτο, θέλω να πω κάτι σημαντικό γιατί δεν περιμέναμε να έρθουν τα ΠΣΕΑ για τους βοσκοτόπους. Θέλω να σας πω ότι έχω μεγάλη ευαισθησία γι’ αυτό το θέμα καθώς χάνονται, «σβήνουν» τα βοσκοτόπια των νησιών μας. Πριν εκδηλωθούν οι πυρκαγιές επισκεφθήκαμε τη Χίο και ειδικότερα τη Λήμνο, την Αστυπάλαια και τη Χίο και κάναμε τρεις πιλοτικές προσπάθειες. Δηλαδή βρήκαμε τρεις περιοχές που ήταν ξεροβούνια, πέτρες και έχουν τα βοσκοτόπια. Σε αυτές λοιπόν τις επιφάνειες εμείς για πρώτη φορά κάναμε αναζωογόνηση των βοσκοτόπων. Τα ερευνητικά μας κέντρα έχουν μαζέψει σπόρους από αυτό το υλικό, το μίγμα που είναι περίπου 70% ψυχανθές και μια σειρά άλλων βοσκοτόπων. Θέλετε να δείτε την ίδια εικόνα πέντε μήνες αργότερα;
Η γαλακτοπαραγωγή έχει ανέβει 100% και έρχεται η πάχυνση των ζώων τους. Δουλεύοντας με πιλότο τώρα αυτή την εμπειρία μας, πιστεύω θα γίνουν δοκιμαστικά και σε άλλα νησιά, όμως θα το κάνουμε ειδικά για τη Χίο, σε όλη τη Χίο, σε όλους τους βοσκοτόπους προκειμένου η Χίος ν’ αποτελέσει «πιλότο» για το πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία σε όλη την επικράτεια.

Σας ευχαριστώ πολύ».





 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις