Πολωνία: Έλαβε 1,62 δισ. ευρώ ενισχύσεων για τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου
Συνολικά 1,62 δισ. ευρώ ενισχύσεων έλαβαν οι Πολωνοί αγρότες τα προηγούμενα χρόνια,

Συνολικά 1,62 δισ. ευρώ ενισχύσεων έλαβαν οι Πολωνοί αγρότες τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Janusz Wojciechowski, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η χώρα έλαβε ενισχύσεις 838 εκατ. ευρώ για λιπάσματα, 126 εκατ. ευρώ για τα σιτηρά και επιπλέον 435 εκατ. ευρώ λόγω των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Επίσης, ενεργοποιήθηκε τρεις φορές το αποθεματικό της κρίσης, 44 εκατ. ευρώ την πρώτη φορά, στη συνέχεια 30 εκατ. ευρώ και το 40 εκατ. ευρώ την τελευταία φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ουκρανικά σιτηρά που εισήχθησαν στην Πολωνία, μέσω του «διαδρόμου αλληλεγγύης» έφτασαν τους 4,1 εκατομμύρια τόνους. Από αυτούς, τα 3,7 εκατ. τόνοι παρέμειναν στην εγχώρια αγορά ενώ οι 700 χιλιάδες εξήχθησαν.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μεγαλύτερο βάρος σήκωσε η Ρουμανία, με τη χώρα να εισάγει 9 εκατομμύρια τόνους ουκρανικών σιτηρών, εκ των οποίων 2,5 εκατομμύρια τόνοι παρέμειναν στη χώρα και 6,5 εκατομμύρια τόνοι πέρασαν ως διαμετακόμιση. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις