Ενισχύσεις: Πάει για 28η Οκτωβρίου η προκαταβολή

Την εβδομάδα της 28ης Οκτωβρίου όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί η προκαταβολή των ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για πληρωμή των επιδοτήσεων έως τις 16 Οκτωβρίου, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν κατέστη δυνατό. 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για πληρωμή μέχρι το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, αυτό σημαίνει ότι η προκαταβολή για τους δικαιούχους της Τράπεζας Πειραιώς θα δοθεί τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, ενώ για όσου έχουν βιβλιάρια στις άλλες τράπεζες θα λάβουν τα χρήματά τους την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ή την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η αναδιανεμητική, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. 

Την τρέχουσα περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων, που ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου, με τους παραγωγούς να έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά το παλιό «πρασίνισμα» (eco schemes) τα νέα δεν είναι αισιόδοξα καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα ολοκληρωθούν σωστά οι πιστώσεις στις πληρωμές του Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινήσεις αναφορικά με ορισμένες κρίσιμες δράσεις, που πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα όχι πριν από τον Νοέμβριο. 

Το 2022, η προκαταβολή πιστώθηκε στα βιβλιάρια της Τράπεζας Πειραιώς στις 19 Οκτωβρίου, με το ποσό της βασικής ενίσχυσης να φτάνει τα 657,34 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε 533.921 δικαιούχους έναντι 521.657 το 2021.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις