Η χορτοφαγική επενδυτική τρέλα που ονομάζεται Beyond Meat

Η Beyond Meat, εταιρεία χορτοφαγικών υποκατάστατων του κρέατος, κέρδισε δημοσιότητα όχι μόνο μεταξύ των καταναλωτών στα καταστήματα, αλλά και μεταξύ σημαντικών επενδυτών. Διάσημοι όπως ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates, ο ηθοποιός Leonardo DiCaprio ή η αμερικανική εταιρεία παραγωγής κρέατος Tyson Foods έχουν ήδη επενδύσει σε μετοχές. Η αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα στην κεφαλαιαγορά κατά τους πρώτους μήνες του 2019. Από την IPO στις αρχές του Μαΐου, η αξία των μετοχών της έχει αυξηθεί κατά 228% και κυμάνθηκε περίπου στα 150 Αμερικάνικα Δολάρια ανά μετοχή τον Αύγουστο.

 

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο εμπορικό σήμα ενισχύθηκε από το γεγονός πως ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες εκδόσεις, καθώς οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν από 46 $ σε 66 $ ανά μετοχή κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας συναλλαγών. Η εταιρεία αύξησε γρήγορα τις καταθέσεις των επενδυτών και η κεφαλαιοποίηση αγοράς της αυξήθηκε από 1,5 δις. $ σε  9,1 δις. $ Αμερικάνικα Δολάρια κατά τον πρώτο της μήνα στο χρηματιστήριο.

 

Ωστόσο, η πρόσφατη ρευστοποίηση στις κεφαλαιαγορές, που προκλήθηκε από την αυξανόμενη ένταση γύρω από τον εμπορικό πόλεμο Η.Π.Α – Κίνας, την ανακοίνωση των νέων δασμών και τη νευρικότητα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη λόγω Brexit, επηρέασε και την αξία των μετοχών της Beyond Meat. Οι μετοχές έφτασαν στην ανώτερη αξία των περίπου 235 Αμερικάνικων Δολαρίων ανά μετοχή στο τέλος του Ιουλίου. Το αποτέλεσμα της  ολοένα και χειρότερης κατάστασης μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, ήταν η μείωση στην αξία των μετοχών της εταιρείας κατά 40%. Έκτοτε, έχει σημειώσει ήπια αλλά σταθερή αύξηση. Ειδικότερα, μετά τη μείωση, οι μετοχές έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 9% για να φθάσουν στο τωρινό τους επίπεδο.

 

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, οι δυνατότητες της εταιρείας παραμένουν σχετικά υψηλές καθώς η αγορά των εναλλακτικών τροφίμων συνεχίζει να επεκτείνεται, παρά το γεγονός ότι από την ίδρυση της το 2009, η Beyond Meat δεν έχει πετύχει το κέρδος άλλων γνωστών επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές συναλλάσσονται ήδη με επιτυχία στις κεφαλαιαγορές. Για παράδειγμα η Tesla, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2010, κατάφερε να σημειώσει το πρώτο κέρδος της 16χρονης ιστορίας της, μόλις κατά το τρίτο τέταρτο του 2018.

 

Επιπρόσθετα, η αξία της κατηγορίας των εναλλακτικών του κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου και να γίνει ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς κρέατος των 1.4 τρις. $ Αμερικάνικων Δολαρίων.

 

Ακόμη ένας παράγοντας που ευνοεί την περεταίρω αύξηση της αξίας της εταιρείας είναι πως οι χρηματικοί πόροι που θα εισέλθουν στα ταμεία της από την πώληση 9,5 εκατ. μετοχών θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και την επέκταση των προϊοντικών της δυνατοτήτων.

 

Δημήτρης Γκομούζας

Ανώτερος Αναλυτής eTrader

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις